Data fra USA viser, at tilstrækkeligt udvoksede dyr, insemineret ved 10 til 12 måneders alderen, giver store muligheder for at sænke alderen ved første kælvning, samtidig med at det øger mulighederne for vækst og fortjeneste.

Forestil dig en verden, hvor du begynder at avle på kvier på 10, 11 eller 12 måneder med efterfølgende få kælvningsproblemer og en problemfri overgang til malkningen. I dag er der nogle besætninger, som udlever denne drøm. De reducerer omkostningerne i deres avlsprogram ved faktisk at øge deres omkostninger til foder pr. dag.

Hvis en højere pris pr. dag, der fører til en højere fortjeneste, lyder ulogisk, kan det være, fordi vi har grebet det forkert an i årtier. I stedet for pris pr. dag anbefaler Robert Corbett, dyrlæge, Utah, mælkeproducenter at tage kødkvægavlernes tilgang - pris pr. kg tilvækst.

...Unge kalve er mere effektive til at omdanne foder til kropsvægt, og dette bør udnyttes, når kalvene stadig fodres med mælk...

- At opdrætte kvier, der skal indgå i egen besætning, ses ofte som en stor udgiftspost, forklarer Robert Corbett og fortsætter:

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind