40 procent færre halte køer, en halvering af dødeligheden og forbedret reproduktion. Det er nogle af de fordele, fire kvægbesætninger har opnået ved at give køerne blødere senge.

En undersøgelse i fire udvalgte malkekvægsbesætninger viser, at køer både lever længere og har det bedre, når de har en blød seng. Det er Dyrlægerne Himmerland Kvæg, der er nået frem til resultatet - en blød seng giver færre haseproblemer, færre halte køer, uændret celletal og lavere dødelighed i staldene.

De nordjyske kvægdyrlæger satte sig for at finde gode alternativer til de ellers kostbare sandsengebåse, da 180 af regionens mælkeproducenter blev inviteret til det åbne landmandsmøde "I seng med koen" i december 2014. Derfor foretog dyrlægerne en undersøgelse i fire forskellige kvægbesætninger, hvor landmændene havde ændret underlaget i sengebåsene. I alle fire besætninger smed landmændene madrasserne på porten, monterede en bagkant på sengebåsen og lagde i stedet fiberstrøelse, snittet halm og kridt eller sand i køernes senge.

... jo mere de hviler sig, jo mere mælk producerer de ...

På linje med sandsengebåse

Internationale undersøgelser viser, at den optimale løsning i kvægbesætninger er sandsengebåse. Men det vil typisk kræve, at stalden bygges helt om, fordi sandet stopper de gyllekanaler og spalter, der er i de fleste nyere kostalde. Etablering af sandsengebåse er derfor en dyr affære for mange af de landmænd, som har investeret i nye stalde i løbet af 1990'erne og 00'erne.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind