Lyt til artiklen:

Mælkeproducenterne er ikke på god talefod med deres eget andelsselskab

00:00
Hastighed: ???x
04:34

Traditionen tro var formand for Danske Mælkeproducenter, Kjartan Poulsen, ude med riven efter andelsselskabet Arla. Ejere og ledelsen i andelsselskabet er i øjeblikket ikke på god talefod.

- Jeg er nødt til at bruge lidt tid på Arla Foods. Vi er desværre på et sted, hvor LDM og Arla Foods ikke er på ordentlig talefod, og det skyldes naturligvis uoverensstemmelsen mellem Arla Foods og fem repræsentantskabsmedlemmer, som LDM har anlagt, sagde Kjartan Poulsen på foreningens generalforsamling, der også markerer foreningens 40 års jubilæum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fra LDM's side er vi ikke overhovedet i tvivl om, at repræsentanterne, altså ejerne, har ret til at se de efterspurgte dokumenter med principper og beslutninger, sagde formanden Kjartan, der betegner Danske Mælkeproducenter som Mælkeproducenternes vagthund, der kæmper producenternes sag.

For at illustrere problematikken med Arla-sagen for medlemmerne kom formanden med et eksempel, som alle kunne se det groteske i.

- Kan I forestille jer en gårdbestyrelse, som ikke vil fortælle ejeren, at de har bedt fodermesteren om at bestille en ny foderblander, eller en fodermester, som ikke vil fortælle ejeren hvor meget mælk, der bliver leveret, eller hvordan det går med sundhedsstatus i besætningen? Det kan jeg i hvert fald ikke, men det er jo den situation, vi er i, sagde formanden.

Når man ejer et selskab skal man selvfølgelig have kendskab til alle aspekter, sagde han.

rich-media-2
Omkring 50 medlemmer var mødt op generalforsamlingen i LDM og den efterfølgende jubilæumsmiddag. Foto: Marianne Nørmark.

Skriv ikke under

- Ejerne kan ikke få dokumenteret, hvad der foregår i virksomheden. Jeg ser ingen mulighed for, at LDM taber den sag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen mellem LDM og Arla er berammet til såkaldt mundtlig behandling midt i august i retten i Århus. Repræsentanter for Arla Foods og de fem repræsentanter mødes i retten for at afgive forklaringer.

Retsmødet er berammet til fredag den 13. august.

- Så må vi se, hvem der får mest ud af denne dato, sagde formanden.

Hele uoverensstemmelsen mellem partnerne begyndte med Arla Foods udsendelse af Global Mælkeleveranceaftale, og den er LDM stadig imod, at medlemmerne skal skrive den under.

- Nu ville det formodentlig være ulovligt at udsende sådan en ensidigt vedtaget aftale og tvinge os til at skrive under, og jeg forventer, at mejeriet tager den såkaldte aftale op til revision, nu hvor ensidigt fastsatte regler er forbudte i loven om urimelig handelspraksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Erling Bonnesen, landbrugsordfører for Venstre, var igennem på en skypeforbindelse fra Christiansborg for at fortælle kort om de igangværende landbrugsforhandlinger. Foto: Marianne Nørmark.

CAP-forhandlinger

Formanden kom også ind på emner som landbrugsreform, klima og CAP-forhandlingerne i EU.

- Vi håber at få afsluttet vores Arla-uoverensstemmelse og den gebyrsag, hvor LDM sammen med Danske Svineproducenter, Bæredygtigt Landbrug, Danske Slagtemestre og SamMark har lagt sag an mod statens overfakturering af gebyrer, sagde formanden, der også er blevet valgt til næstformand i European Milk Board.

Lige før generalforsamlingen gik i gang var Erling Bonnesen, landbrugsordfører for Venstre, direkte igennem på en skypelinje fra Christiansborg. Bonnesen gav et kort rids over de aktuelle landbrugsforhandlinger.

Men han gjorde det også klart, at han ikke forventer, at de danske forhandlinger bliver afsluttet foreløbig. Han forventer først at EUs landbrugsforhandlingerne skal være afsluttet, inden de danske forhandlinger kan afsluttes. Parterne i CAP skal mødes næste gang sidst i juni, så noget tyder på, at en dansk aftale på landbrugsområdet trækker ud.

Fra ord til handling

Formanden rundede også ministerskiftet fra Mogens Jensen til Rasmus Prehn i sin beretning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har fået en ny minister på toppen af Ministeriet for Fødevarer og Landbrug. Det er vi jo vant til at få af og til. Man kan hurtigt blive imponeret af mange af Rasmus Prehns udtalelser: "Danmark er et landbrugsland" og "Vi vil holde hånden under landbruget" og så videre. Foreløbig mangler vi blot at se de store tanker ført ud i livet, men lad os ønske ham held og lykke med opgaven. Vi er mange, som er afhængige af et levende dansk landbrug, sagde Kjartan Poulsen.

Som afslutningen på sin beretning kiggede Kjartan Poulsen frem.

- Jeg kan ikke udtrykke foreningens formål bedre end "Mælkeproducenternes vagthund". En hund kan jo ikke i sig selv ændre verden, men den kan råbe op og alarmere, når den fornemmer, at der er ved at foregå noget forkert, og så må medlemmerne komme til undsætning for at udbrede kendskabet og hjælpe med at redde situationen.

- Det er også en af Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters fornemste opgave at informere om de emner, andre ikke er interesserede i at få frem i lyset, og så er det op til medlemmerne at bakke op og tage emnerne op i relevante forsamlinger, hvis det skal blive til mere, sluttede formanden, inden medlemmerne gik til jubilæumsmiddag på Gl. Estrup.