LDM roser Arla for at have opretholdt aktivitetsniveauet under corona-krisen, men udtrykker skuffelse over holdningen hos Arla.

LDM roser Arla for årsresultatet, men udtrykker skuffelse over holdningen hos mejeriet.

Det fremgår af LDM's ugebrev.

- Det er stærkt gået, at Arla Foods kunne opretholde fuld aktivitet under forårets akutte nedlukning på grund af covid-19. Det er også rart, at mejeriet igen kan melde om fremgang på alle mejeriets nøgletal, og hvis efterbetalingen bliver på de foreslåede 1,75 cent er der også en lille fremgang på afregningsprisen for en almindelig konventionel producent, selv om det tal ikke indgår i Arlas fokus på nøgletal. Det allerbedste er, at formanden Jan Toft har indset, at afregningsprisen fra Arla Foods er utilstrækkelig til at få økonomien på bedrifterne til at hænge sammen. Det har han nu også været længe om at erkende, skriver LDM i ugebrevet.

- Derimod er det skuffende, at han prøver at lempe aben over på politikernes skuldre ved at efterlyse politiske løsninger. Det er korrekt, at nogle landmænd har fundet en niche ved at sælge CO2-kvoter, og man skal passe på ikke at blive snydt. Det har nu ikke noget med mælkeproduktion at gøre, men Arla håber vel at kunne gøre regning uden vært ved selv at indregne bedrifternes klima-indsats uden afregning. Derudover har Arla Foods selv indført en række omkostningskrævende, Arla-politiske krav i AG+ og Klimatjek og non-gm, som ikke bliver afregnet med en reel ekstrapris. Når aconto-afregningen for tiden er på 244,9 øre, udgør de 22,5 øre omkostningskrævende tillæg, så den "nøgne" mælkepris er kun på uacceptable 222,4 øre. Resten er jo betaling for en ekstra indsats på bedriften, skriver LDM.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jan Toft lægger op til et europæisk samarbejde for at finde politiske løsninger. Det behøver han egentlig ikke bruge meget tid på, for de løsninger er allerede fundet i et fællesskab mellem europæiske mælkeproducenter og EU-Parlamentet. Løsninger som tilgodeser producenterne, men det arbejde har mejerierne foreløbig gjort, hvad de kunne, for at modarbejde. Men hvis Arla Foods som et af Europas største mejerier aktivt vil samarbejde om at få gennemført politiske krisetiltag i den nye CAP-reform, så vil det have stor betydning for økonomien i europæisk mælkeproduktion, skriver LDM.