Lyt til artiklen:

Eksport af mejeriprodukter for 1,65 milliarder

00:00
Hastighed: ???x
03:06

Eksporten af danske, økologiske mejeriprodukter satte i 2019 rekord med knap 1,7 milliarder kroner. En kraftig vækst i salget af mælkepulver og modermælkserstatning til især Kina og Indonesien er den væsentligste årsag til, at den samlede eksport af danske, økologiske mejeriprodukter i 2019 steg med cirka 200 millioner kroner til 1,65 milliarder kroner, og dermed satte ny rekord, skriver Mejeriforeningen.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der sidste år blev eksporteret økologiske mejeriprodukter for 450 millioner kroner til Asien. Her er Kina fortsat den absolut største aftager med 205 millioner kroner, mens Indonesien er kommet på banen som et nyt, stort marked; eksporten hertil var på 100 millioner kroner, skriver Mejeriforeningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I Landbrug & Fødevarer har vi gennem flere år arbejdet for at øge afsætningen til Kina, så vi er selvfølgelig glade for, at det nu rykker, siger chefkonsulent i L&F Ejvind Pedersen.

Også Mellemøsten er blevet en væsentlig aftager. Den største afsætning finder dog sted inden for EU, og Tyskland er fortsat det absolut største marked - her nåede den danske eksport af økologiske mejeriprodukter i 2019 op på 800 millioner kroner.

Positive forventninger til 2020

Trods corona-situationen er man i Landbrug & Fødevarer fortrøstningsfulde i forhold til, at de positive tendenser også gælder for 2020.

- Vi regner med, at den positive udvikling i mejerieksporten er fortsat i år. Der er stadig fokus på afsætningen i Asien og Mellemøsten, og her forventer vi, at eksporten også vil stige i de kommende år, siger Ejvind Pedersen og henviser til, at både Mejeriforeningen og Landbrug & Fødevarer arbejder med større kampagner i Kina.

Senest har Mejeriforeningen i forbindelse med kampagnen 'Økologi i Kina 2020-2022' afholdt et webinar for kinesiske forretningsfolk og politikere om dansk økologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mejeri er fortsat størst

Ser man på de enkelte produktgrupper, toppede kategorien råmælk/friskvarer/fløde med en samlet eksport på 742 mio. kr., efterfulgt af mælkepulver (herunder modermælkserstatning) med 503 millioner kroner (en stigning på ca. 200 mio. kr.). Sidste års højdespringer, smør og blandingsprodukter, gik lidt tilbage til 292 mio. kr., mens osteeksporten stort set forblev uændret på 105 millioner kroner.

Med en eksport på knap 1,7 milliarder kroner udgjorde mejeriprodukterne i 2019 fortsat langt den største del af den samlede eksport af danske økologiske produkter, som for første gang passerede tre milliarder kroner.

Den danske import af økologiske produkter var i 2019 på 4,8 milliarder kroner; heraf blev der importeret mejeriprodukter - hovedsagelig økologiske specialoste - for 140 millioner kroner.