Arlas acontopris for konventionel mælk vil forblive uændret fra 1. december 2020. Derfor vil Arlas aconto-pris for konventionel mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for både Arlagården Plus og Klimatjek, være 254,10 DK øre/kg.

Også Arlas acontopris for økologisk mælk vil forblive uændret fra 1. december 2020. Derfor vil Arlas aconto-pris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data for både Arlagården Plus og Klimatjek, være 314,70 DK øre/kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arla oplyser, at de globale mælkemængder fortsat viser en årlig vækst på omkring 1 procent. Indvirkningerne af den anden bølge af COVID-19 begynder at kunne mærkes i markederne. Pulverpriserne i starten af dette kvartal var svagere end ventet med faldende priser som reaktion på øget udbud fra både USA og Indien, men priserne ser ud til at være begyndt at stabilisere sig igen.

I Europa begynder de fornyede nedlukninger at påvirke efterspørgslen efter ost, da foodservice igen er ramt, og købere bliver mere tøvende, hvilket reducerer priserne.

Markedsoversigt

Arla bringer følgende markedsoversigt til sine andelshavere:

Nu hvor vi er i årets sidste kvartal, viser alle større mejerieksportregioner vækst i årlig produktion. EU steg med 1,2 procent i september, hvilket bragte den årlige vækst op på 1,7 procent, selvom vi endnu en gang ser et blandet regionalt billede med stærk vækst i Polen, Holland, Sverige og Belgien, men mere moderat vækst i Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Danmark.

Globalt fortsætter USA med at vokse kraftigt med 1,9 procent årlig vækst til dato, og New Zealand har indtil nu haft en vækst på næsten 1 procent i år. Man frygter dog, at klimaforholdene, på trods af den stærke start på den sydlige halvkugle, forventes at være mindre gunstige i de kommende måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Råvaremarkederne er begyndt at bløde op i de fleste kategorier, nu hvor vi nærmer os årets afslutning.

Nu hvor regionale nedlukninger igen er på dagsordenen i hele Europa, begynder vi at se reduktioner i ordrer på alle typer af ost. Priserne på både mozzarella og gul ost faldt i oktober og ind i november, hvor køberne fortsat var tilbageholdende i forventning om yderligere prisnedsættelser i første kvartal næste år efterhånden som produktionen stiger efter uafbrudt mælkeproduktion.

Der er i øjeblikket svag efterspørgsel på det europæiske industrielle smørmarked, da køberne venter på de sædvanlige lavere priser efter jul som følge af det sæsonbetonede overskud. Detailefterspørgslen efter smør er dog fortsat høj, hvilket er en fortsat virkning af C-19-nedlukninger, som sætter en nedre grænse for priserne. Flødepriserne er faldet fra den seneste tids høje niveau og nærmer sig smørpriserne.