Lyt til artiklen:

September-varme har sat gang i majshøsten

00:00
Hastighed: ???x
02:53

At få majsen ensileret midt i september er set ud fra et landsgennemsnit tidligt, men hos Lars Wals Jensen på Sønderå Gården syd for Rens, helt op af den dansk-tyske grænse, er tidspunktet meget normalt:

- Vi plejer at få snittet majsen mellem den 7. og den 20. september, og vi prøver at ramme en tørstofprocent på omkring de 30, fortæller Lars Wals Jensen, da Maskinbladet besøgte bedriften torsdag den 17. september mens Revslund Maskinstation var i gang med ensileringen af samtlige 70 hektar majs hos Sønderupgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For 10 dage siden en fuld analyse af majsen med tørstof for hele planten, og her lå tørstofprocenten på 27. Jeg vurderede, at 10 dage mere vil gøre planten moden nok til at ramme de 30 procent tørstof, men vejret har virkelig gjort noget ved majsen i denne uge, påpeger Lars Wals Jensen

Han gik mandage aften ud i sine majs og skær en stængel over og vred den. Saften løb her af stængel.

- Men efter vi tirsdag havde knap 28 graders varme, var jeg igen ude og majsen for at se, om det har haft en betydning, og det må man sige det havde. Der var ikke skyggen af saftafløb fra stænglen ved en normal vridprøve. Så spørgsmålet er nu, om vi måske er kommet en smule for sent, og tørstoffet i virkeligheden nu ender på 32-34 procent. Det vil en endelig prøve i næste uge afgør.

Majsen hos Lars Wals Jensen har FAO-tal på 210-220, og udfra det faktum, er Lars måske en smule overrasket over, at majsen allerede er klar.

- Men da jeg har 700 meter vildsvinehegn på mine marker, er der naturligvis tale om en ret sydlig placering i Danmark. Nu bliver det spændende hvor mange foderenheder vi får lagt i siloerne, og hvis tørstoffet ender på 32-34 procent, så er udbyttet nok normalt, men er tørstofprocenten blot 30, så er vi nok en smule under middel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-3
Det er Revslund Maskinstation der tager sig af alt markarbejdet hos Lars Walz Jensen.

Udlicitering til maskinstationen

På Sønderå Gården er man i øjeblikket i gang med en omlægning fra holsteinkøer til jerseykøer samt indsætning af robotter.

- Vi omlægger for at vi for samme produktionstilladelse kan have 40 køer mere i samme stald, og mange beregninger viser, at dækningsbidraget på en jerseyko kan ligge på det samme som en holsteinko.

Sæson 2020 er desuden året hvor Lars Walz Jensen har udliciteret al markarbejdet til maskinstationen.

- Det har været en sand fornøjelse. Eksempelvis ved etableringen af majsen. På fem dage fik maskinstationen kørt gylle, pløjet og sået majsen. Hvis jeg selv skulle pløje de 70 hektar majs med min fire furet plov, havde jeg skulle bruge væsentligt længere tid, og det ville både have gået udover rettidigheden og arbejdet andre steder på ejendommen. Nu kan jeg koncentrere mig om fuld ud om dyrerne, og jeg er overbevist om, jeg bliver glad for i længden.

rich-media-4
Majsen svingende en smule i udbytte. En endelig analyse i kommende uge, vil vise hvor tørstofprocenten ender, og dermed hvor mange foderenheder der blev hentet fra majsmarkerne.