Forskere ved Universitetet i Tokyo har i et forsøg fodret seks grise med standard svinefoder, suppleret med destillationsrester fra shochu-produktionen. Shochu er slags japansk snaps, som laves af primært byg fermenteret med ris, kartoffel eller boghvede. Restproduktet består primært af byg, skimmel og gær. Grisene fodret med shochu-rester fra alderen tre til seks måneder, havde større mængder antistoffer kaldet IgA i deres spyt, hvilket indikerer, at shochu-rester holder svinene sundere end en almindelig diæt. Læs om, hvordan en dansk svineproducent bruger fermenterede restprodukter til forbedring af sundhed og økonomi i Hyo.

Fermentering øger foderværdi og miljøeffekt

Se også:

Fermentering øger foderværdi og miljøeffekt

Mindre stress med mere sprit-rest

Svin fodret med shochu-rester havde lavere cortisol-niveauer end svin, der blev fodret med standardfoder baseret på byg. Cortisol er et almindeligt stresshormon i spyt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Andre undersøgelser knytter de afstressende reaktioner til to aminosyrer leucin- og histidinpeptider, som byg-shochu indeholder meget af.

Det japanske forskerteam har lavet test på mus for at undersøge virkningen af ​ shochu-rester på stress. Mus der fik adgang shochu-rester én gang, umiddelbart før en stressende begivenhed, vendte tilbage til normal opførsel hurtigere end mus der fik standarddiæt. Musene der spiste shochu-rester viste normale niveauer af dopamin i deres hjerner efter den stressende begivenhed, hvilket indikerede en bedre reaktion på stress.

Spritrester gør svinekød mere mørt og velsmagende

For at finde ud af om mindre stress og bedre helbred gav kød af højere kvalitet, bad de smagseksperter fra Kirin Central Research Institute om at lave en blindtest.

Ekspertene fandt både mørbrad og filet bedre af grise fodret med shochu-rester. Kødet havde mere umami, mørhed, saftighed og smag.

- Vi så ingen forskel i svinenes vægtøgning mellem de to diæter, og svinene blev slagtet ved samme alder, hvilket betyder at enhver forskel i kvaliteten af ​​kød ikke var på grund af en forskel i fedtprocenten, sagde professor Junyou Li fra University of Tokyo, som er medforfatter til artiklen. Han forventer at den højere kvalitet skyldes kemiske forskelle i kødet. Fedtet i kødet var sammensat med en højere procentdel af oleinsyre, en umættet fedtsyre der forbedrer niveauet af det sunde LDL-kolesterol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke kun dyrene der skal have det godt i produktionen, det er også medarbejderne. Derfor har Hyo i august fokus på arbejdsmiljø, sikkerhed og velfærd. Download sikkerhedstips til vask af stald her.

Glæd dig til magasinet Hyo som udkommer den 7. august. Følg med på hyo.dk.