Tidligere blev de 580 årskøer nærmest stresset, når den professionelle klovbeskærer kørte sin bil ind i gårdspladsen, men nu har køerne vænnet sig til, at klovbeskærerboksen står stationær i stalden og larmer bagved de otte malkerobotter.

På Blæsbjerg har Jacob Stensig investeret i sin egen hydrauliske klovbeskærerboks for selv at kunne udføre opgaven med beskæring. Indtil videre har medarbejderne på Blæsbjerg ved Holstebro selv beskåret 150 malkekøer. Driftsleder Anders Stensig, som er fætter til indehaver Jacob Stensig, er ikke i tvivl om gevinsten ved investeringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med vores egen beskærerboks kan vi beskære mere rettidigt, så vi undgår og forebygger klovproblemer. Vi mærker en helt anden ro i stalden nu. Køerne var før helt på den anden ende i den uge, hvor den professionelle klovbeskærer var på gården og stod i staldgangen, fortæller Anders Stensig, driftsleder på Blæsbjerg.

rich-media-2
Klovbeskærerboksen er placeret stationær i stalden. Det giver ro og stabiliet i stalden. Køerne vænner sig til lyden og bliver ikke stresset som tidligere ved besøg af klovbeskæreren. Privatfoto.

Ikke længere uro

Tidligere havde Blæsbjerg besøg af klovbeskæreren to gange om året, men i dag bliver køerne klovbeskåret tre gange om året på de helt rigtige tidspunkter, der passer ind i bedriftens egen rytme: ved goldning, 60-90 dage efter kælvning og aldrig over 180 dage efter sidste beskæring.

- Lige nu beskærer vi fast tre gange hver uge, svarende til cirka 60 køer om dagen med to mand. Køerne kender nu lyden fra boksen og bliver slet ikke i samme omfang påvirket af lyden og uroen i stalden. Faktisk kan vi allerede måle gevinsten ved mindre stress i mælkemængden. Hvor de tidligere producerede mindre mælk i den uge, klovbeskæreren var på besøg, selv om de var opdelt i fire hold, kan vi i dag ikke måle nogen form for reduktion, siger Anders Stensig og understreger, at Blæsbjerg ikke på nogen måder var utilfredse med de klovbeskærere, der tidligere kom på gården.

Fremover er det planen, at en mand skal beskære 40-50 køer hver uge i et on-going rul to formiddage om ugen.

Sundhed og trivsel

Blæsbjerg investerede i deres egen boks for cirka to måneder siden. Det er nu et halv år siden, køerne sidst blev beskåret af en klovbeskærer ude fra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er overbevist om, at den generelle klovsundhed vil blive forbedret, ved at vi beskærer én gang mere om året. En ko, der ikke er sund på benene, kommer nemt til at fejle noget på yverne. Klovsundhed betyder næsten alt i sådan en robotbesætning som vores på Blæsbjerg, hvor hele malkningen er baseret på frivillighed. En ko, der har ondt i benene, har tendens til at blive liggende på madrassen og ikke gå ind i malkerobotten. Det betyder også, at den får mindre at æde, og på den måde yder den mindre, siger Anders Stensig.

- Vi har som alle andre besætninger køer med digital dermatitis, men jeg forventer, at det bliver forbedret en hel del, siger driftslederen.

Tilbage i september 2018 blev otte gamle robotter udskiftet med otte nye Lely malkerobotter.

- Med de gamle malkerobotter havde vi en del problemer med byld i hvid linje og såleblødninger, da køerne stod for meget op, men det bliver bedre og bedre. Der er stadig en del kronikere med skader i klovene, men der kommer færre nye til, men vi kan nok ikke helt undgå det, siger han.

rich-media-4
Knud Iversen, Klovshoppen, har importeret den hydrauliske klovbeskærerboks, som gør det muligt for enkelte bedrift selv at beskærer. Pressefoto.

Certificeret beskærer

På Blæsbjerg er de i gang med at uddanne en af deres udenlandske medarbejdere ved navn Stanislav Ovcharenko til certificeret klovbeskærer, som fremover får ansvaret for opgaven.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tidligere har Anders Stensig stået for beskæringen.

- Jeg har selvfølgelig oparbejdet nogen erfaring, men jeg er ikke udannet klovbeskærer, siger han.

- Det er også dyrt at have en klovbeskærer på besøg, når man som os er oppe på det antal køer. De penge sparer vi ved selv at have udstyret og en certificeret medarbejder, siger driftslederen.

Tidligere havde Blæsbjerg en gammel beskærerboks, som kun fungerede i nødstilfælde.

- Så vi brugte den sjældent. Vores nye beskærerboks er langt mere enkel opbygget. Den er billig i indkøb og håndterbar. Vi tror på, at den er nemmere at vedligeholde, siger Anders Stensig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beskærerboksen er produceret i Holland og importeret af Klovshoppen, der har valgt at få forhandlingen af disse billigere gør-det-selv beskærerbokse.

- Jeg har selv været klovbeskærer siden 1982, og synes landmændene skal have glæde af mine erfaringer. LB-boksen er velegnet til rutinemæssig klovbeskæring af egen besætning, siger Knud Iversen, Klovshoppen, der også sælger produkter til klovbehandling.

LB-boksen er hydraulisk og produceret i galvaniseret stål. Version 2 udgaven er monteret med justerbar klovunderstøtter.

- Jeg er kommet med input til den hollandske producent og har givet mine praktiske erfaringer videre, så vi i fællesskab har udviklet en boks til en fornuftig pris, hvor man kan tilkøbe ekstraudstyr, men det er ikke nødvendigt for at komme i gang, siger Knud Iversen.