I år fylder Ø-mærket 30 år. Det er altså ikke mere end 30 år siden, at økologiske fødevarer var en sjældenhed i de danske køkkener, skriver Arla Pro i en pressemeddelelse. Det står i kontrast til i dag, hvor det er svært at undgå det ikoniske røde mærke, når man er på besøg i et af landet storkøkkener. Nye tal fra Arla Pro viser, at Arla Pros omsætning af økologiske produkter til storkøkkener er steget med hele 140 procent fra 2012 til 2019. Og i år 2019 var hele 40 procent af de mejeriprodukter, mejerikoncernen leverer til danske storkøkkener, økologiske.

Og det er især økologisk mælk, der hitter. Mælken udgør i dag størstedelen af den samlede mængde økologiske produkter, som Arla Pro leverer til storkøkkenerne. Det er der ifølge Jesper Vanghøj, Head of Marketing hos Arla Pro, en god årsag til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tilbage i 1990'erne var mælken den helt store murbrækker i forhold til at få de økologiske produkter ud i landets storkøkkener. Så det kommer ikke bag på mig, at mælken fortsat er det produkt, vi leverer mest af i den økologiske variant, siger Jesper Vanghøj og fortæller, at storkøkkenerne var et godt springbræt til at bringe økologien ud til danskerne.

- I dag kender de fleste danskere til økologi, men da vi i sin tid begyndte at producere økologisk mælk, var det de færreste, der kendte til økologi eller købte det. Derfor fik det stor indflydelse på udbredelsen af økologi, at storkøkkenerne tog godt imod den økologiske mælk. Storkøkkenerne har nemlig en volumen, der gør, at deres råvarevalg kan nå ud til en stor gruppe danskere og skabe grobund for forandringer i vores madvaner.

Naboer gav det fem år

Karl Hansen fra Kastaniegård i Sommersted var blandt de første danske landmænd, der blev økologiske, da han tilbage i februar 1995 omlagde fra et konventionelt til et økologisk landbrug. Og den dag i dag producerer hans 130 sortbrogede køer fortsat økologisk mælk til Arla. Han kan dermed fejre 25-års jubilæum som økologisk landmand i år, skriver Arla Pro i pressemeddelelsen.

Og det er i den grad værd at fejre. For selvom Ø-mærket tilbage i 1995 havde eksisteret i fem år, var der stadig få økologiske landbrug i Danmark. Det var derfor ikke uden risiko, at Karl Hansen besluttede sig for at omlægge sin fødegård til et økologisk landbrug.

- Da jeg overtog mine forældres gård for 25 år siden, kunne jeg hurtigt se, at vi havde alle de rigtige forudsætninger for at omlægge til økologi. Så selvom jeg godt vidste, at det ikke kunne betale sig rent økonomisk i starten, var jeg alt for nysgerrig til ikke at prøve det af, siger Karl Hansen og fortæller, at ikke alle omkring ham troede på det økologiske projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan tydeligt huske, at nabogårdene ikke troede på, at det ville holde mere end fem år. Og havde du spurgt mig dengang, havde jeg heller aldrig regnet med, at økologi ville blive så populært. Men pludselig steg danskernes efterspørgsel, og så gik der ikke mere end tre-fire år, før nabogårdene selv måtte prøve det af, fortæller Karl Hansen, der i dag er meget glad for, at han for 25 år siden turde tage chancen og satse på livet som økologisk landmand.