Danske kød- og mælkeproducenter er blandt de landmænd i Europa, der producerer mest klimaeffektivt - og store dele af verden forventes at øge forbruget af mejeriprodukter og kød de næste årtier. Alligevel er der mange herhjemme, der taler for et fald i produktionen.

Med disse ord blev scenen sat for et panel af eksperter og politikere på kvægkongressen i Herning. De var inviteret for at debattere plantedrikke, laboratoriekød og forskellige udfordringer, som tårner sig op nu og i fremtiden i bestræbelserne på at nå klimamålene i 2030 og 2050.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I panelet var Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance, Signe Munk, der er klima- og energiordfører for SF, Ida Storm fra Seges, Michael Minter fra tænketanken Concito og Lena Rohn, der er fødevare- og miljøpolitisk chef i Dyrenes beskyttelse.

En spørger ville have et klart ja eller nej til spørgsmålet, om vi skal begrænse fødevareproduktionen i Danmark? Det blev et fem gange nej med den tilføjelse, at vi dog kommer til at skulle ændre balancen mellem den animalske og vegetabilske fødevareproduktion - og det vil sige, at der i fremtiden skal satses på mere plantebaseret kost.

Panelet blev spurgt om, hvordan de ser på kvægbrugets fremtidige muligheder for at spille med i kampen for at nå klimamålene, og her tegnede der sig også et mønster af enighed omkring hvilke midler, der skal tages i brug for at nå målene.

Michael Minther mener, at alt simpelthen skal i spil - også genmodificering.

- Vi skal se på teknologier og produktionsmetoder, og vi skal holde orden i eget hus foruden at få skubbet produktionen over mod flere plantebaserede produkter. I udlandet holdes der øje med vores livsstil af dem, der endnu ikke har nået samme velfærdsniveau som os. Over for dem skal vi være et forbillede med hensyn til forbrug, sagde Michael Minther.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dyrene har betalt regningen

Lena Rohn erklærede sig enig og tilføjede, at dem, der har betalt regningen er dyrene, der har betalt i form af ringere dyrevelfærd.

- Vi skal over i en mere skånsom bearbejdning af jorden og gøre maksimalt brug af alle de data, vi har, lød det fra Lene Rohn.

Ida Storm påpegede vigtigheden af at få noget synergi

- Hvordan kan vi få kvægproduktionen til at spille sammen med andre produktioner som for eksempel biogas. Det er også vigtigt at kigge på avl i klimaperspektivet - det vil sige at bruge nye teknologier til at fremskynde avlsarbejdet, sagde hun.

Signe Munk slog til lyd for, at alle redskaber skal i brug for at nå klimamålene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den grønne omstilling skal kunne stå på mange ben. Der er politiske krav, der er tilskud og der er nye kombinationer af sektorer. Så der ligger en sammentænkningsopgave forude, sagde Signe Munk.

For Alex Vanopslagh er forskning og udvikling det aller vigtigste.

- Intet af det jeg indtil nu har hørt om nye teknologier afskrækker mig. Men som politikere skal vi være påpasselige med på forhånd at udpege teknologier som vindere eller tabere. Erfaringen viser, at det har politikere været ekceptionelt dårlige til.