Fødevareminister Mogens Jensen skyder årets Kvægkongres 2020 i Herning Kongrescenter i gang med sine visioner og fokusområder for fødevarebranchen, primærlandbrug og kvægproduktion.

I løbet af de to kongresdage bliver der mulighed for at vælge mellem 68 meget forskellige indlæg fra eksperter i kvægbranchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klimavenlig produktion er et af de emner, som bliver belyst i flere forskellige indlæg. På kongressens første dag byder indlægget om klima og kvægbrug op til debat, når formand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, Lena Rohn, fødevare- og miljøpolitisk chef for Dyrernes Beskyttelse, Signe Munk, klima- og energiordfører for SF, og Flemming Nør-Pedersen, direktør i L&F, drøfter fremtiden for dansk landbrug i klimadebatten. Spørgsmålene lyder: Skal vi vise verden, at vi kan blive endnu bedre - eller kaste håndklædet i ringen og tage plantedrikke og laboratoriekød til os?

Kødkvæg i naturen

I et andet oplæg om klimavenligt kødkvæghold fortæller Lisbeth Mogensen, forsker på Foulum, Aarhus Universitet, og Anne Erland Eskildsen, specialkonsulent, Seges, hvordan kødkvæg høster topkarakter, indenfor biodiversitet.

I oplægget om "Metan - fodringsmæssige reduktionstiltag" udfordrer Nikolaj Hansen, ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet, Arne Munk, konsulent Seges, og Torben Spanggard Frandsen, specialkonsulent i Seges, nogle af de mere "kulørte" ting omkring foder til kvæg for at mindske klimaaftrykket. De giver et overblik over, hvad der virker i praksis, og hvad der måske bliver muligt i den nærmeste fremtid.

Klimaprofessorerne

To professorer ved Aarhus Universitet går tæt på kvægbrugets rolle og muligheder i klimakrisen på kvægkongressen. Professor Jørgen E. Olesen har blandt andet været med til at udarbejde klimarapporter for FN, og professor Peter Lund forsker i nye metoder til at nedbringe metan fra drøvtyggere. Videnskabsjournalist, Lone Frank, stiller i løbet af denne session spørgsmål til de to klimaprofessorer.

Jysk på kvægkongres

Hvad har salg af dyner og sengetøj til fælles med landmænd? Rune Jungberg Pedersen, CSR direkør i Jysk, deltager på kvægkongressen og fortæller om nogle af de emner som bæredygtighed, social ansvar og ændrede forbrugerkrav, som både detailkæden og landbrugserhvervet har til fælles. Jonas Würtz fra Go-Gris deltager og vil sammen med Rune Jungberg Pedersen fortælle om deres erfaringer fra et marked i forandring.