Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Arlas andelshavere i Tyskland og Sverige bruger allerede GM-frit foder, og siden 2017 har Arla på det danske marked tilbudt drikkemælk fra køer, der ikke får genmodificeret foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Beslutningen om at skifte helt over til ikke-genmodificeret foder i Danmark er truffet af Arlas bestyrelse for at kunne gribe flere fremtidige forretningsmuligheder, heddere det i en meddelelse fra Arla.

- Når al mælken i Danmark i 2021 bliver baseret på ikke-genmodificeret foder kan vi i højere grad efterkomme ønsker fra bl.a. tyske kunder og forbrugere, og dermed fremtidssikrer vi den danske mælkeproduktion.

- Det letter desuden på kompleksiteten i produktionen og logistikken i Danmark, og det sparer vi omkostninger på, siger Peter Giørtz-Carlsen, chef for Arlas europæiske forretning.

Mellem 0 og 10 procent

I dag udgør foder med genmodificerede afgrøder mellem nul og ti procent af den samlede mængde foder anvendt af Arlas danske konventionelle landmænd. Omfanget afhænger af, hvordan landmanden vælger at sammensætte sit foder. Økologiske landmænd i Danmark bruger ikke foder med genmodificerede afgrøder.

I følge Aral er man det mejeri i verden, der har mest mælk baseret på foder, der ikke er genmodificeret. Når al den danske mælk er baseret på ikke-genmodificeret foder, vil Arla totalt have ca. 10 milliarder kilo mælk baseret på ikke-genmodificeret foder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omlægningen til foder, der ikke er genmodificeret, kan påbegyndes 1. januar 2021, og konverteringen udløser 1 eurocent pr. kg. mælk i tillæg til landmændene. Tillægget betales også i hele omlægningsperioden.