Et nyt lysstyringssystem udviklet af tidligere Intel-ingeniører giver en naturlig døgnrytme i både kvæg- og svinestalde og giver dermed højere trivsel og brunst.

Naturlig døgnrytme med solopgang og solnedgang i stalden betyder bedre trivsel hos dyrene og strømbesparelser for landmændene. Ingeniører med stor erfaring indenfor udvikling af mobiltelefoner har stiftet firmaet NewRonix med fokus på IoT (Internet Of Things). I samarbejde med firmaet RN Solutions i Støvring har NewRonix udviklet et lys-styringssytem, der ved hjælp af en enkel app kan justere og tilpasse lyset i både kvæg- og svinestalde.

- Vores system supportere kalenderfunktioner til styring af lysstyrken over dagen og systemet understøtter endvidere en række af sensorer, der kan bruges i lysstyringen. Lige nu arbejder vi på yderligere at forbedre vores system ved indførelse af en ny sensortype, der automatisk kan måle lyset i stalden, og styringen kan så tilpasse lysstyrken afhængig af, hvor meget naturligt lys, der findes ind i stalden. Man indstiller sensoren til en bestemt lysmængde, også kaldet lux, som sensoren selv justerer efter, fortæller Rune Nielsen, administrerende direktør i RN Solutions, Rune Nielsen.

Tidligere brugte man natriumlamper, såkaldte spandelamper, der blot kunne være enten tændte på en bestemt lysstyrke eller helt slukkede og derfor leverede det samme mængde lys uanset tidspunktet på dagen.

- Med vores konstante vejrskifte og varierede naturlige lys kan det være svært at styre lysmængden. Man har fundet ud af, at netop mængden af lys påvirker dyrenes trivsel, ydelse og brunst. Jo mere lys, jo bedre brunst. Dyrene trives bedst, hvis der er en naturlig døgnrytme i lyset med solopgang og solnedgang. Med vores system har man også mulighed for at give et ensartet natbelysning i hele stalden. Tidligere var der meget lys om natten få steder og næsten intet lys andre steder, fortælller Rune Nielsen.

rich-media-1
Styringsystemet modtager data fra censorerne i stalden og justerer lysstyrken i løbet af døgnet. Pressefoto.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Testet i kvægstald

Det er lovpligtig, at dyrene får minimum otte timers nattebelysning og ro til at hvile.

NRX Smart Light Controller System styres via censorer placeret i stalden og gennem en app i telefonen.

- Det er simpelt, nemt at betjene og ovenikøbet strømbesparende. Systemet har adgang til skyen og kan derfor nemt få support gennem fjernstyring, fortæller Rune Nielsen, RN Solutions.

Lampen i styringssystemet er både stød, støv og vandtæt med den højeste IP69 status på lamper og bruger LED-pære. Selve lampen er udviklet af RN Solutions, mens software i styringsdelen er udviklet af NewRonix. Rune Nielsen er medindehaver af NewRonix og glæder sig over samarbejdet om det nye lysstyringssystem, som kan bruges både i industri og landbrug.

- Styringssystemet i sin første version er klar til salg nu, og vi forventer at have næste generation med lux styring klar i løbet af andet kvartal i år, fortæller Rune Nielsen.