Den globale mælkeproduktion forventes at lukke 2019 med en vækst på cirka én procent.

Arlas acontopris for konventionel og økologisk mælk forbliver uændret fra 1. februar 2020, skiver Arla i sin markedsberetning.

Arlas acontopris for konventionel mælk er uændret fra 1. februar 2020. Derfor vil Arlas acontopris for konventionel mælk af førsteklasses kvalitet baseret på GMO-frit foder, hvor medlemmet har indsendt data for Arlagården Plus, være 248,8 kroner øre/kg.

Arlas acontopris for økologisk mælk er ligeledes uændret fra 1. februar 2020. Derfor vil Arlas acontopris for økologisk mælk af førsteklasses kvalitet, hvor medlemmet har indsendt data for Arlagården Plus, være 316,9 kroner øre/kg, skriver Arla.

Oversigt over markedet

- Den globale mælkeproduktion forventes at lukke 2019 med en vækst på cirka én procent, hvilket afspejler den stabilitet, vi har oplevet i løbet af året. Væksten i den europæiske produktion for oktober var 0,4 procent med forventninger om en lignende vækst i november, skriver Arla.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I New Zealand steg mælkeproduktionen en smule med 0.3 procent, men tørken i nogle områder kan begrænse yderligere vækst, når sæsonen går på hæld. Den amerikanske mælkeproduktion fortsatte med at stige med en vækst på 0,5 procent i november. Nu vender alle blikket mod foråret i Europa og den indvirkning, det får på at bringe mælkemængderne op igen, skriver Arla.

- Den positive tendens for mælkepulverpriserne fortsatte ind i det nye år, hvor WMP blev stimuleret af små lagre og høj efterspørgsel. Dette medførte, at de kinesiske købere hurtigt kom tilbage på markedet. SMP fortsætter den stærke prissætning med de højeste niveauer i fem år, hvor størstedelen af markedet tror på, at denne tendens vil fortsætte et stykke ind i 2020.

Ostemarkedet

- Med en attraktiv pris for SMP/smør vil vi sandsynligvis se, at mælken adskilles fra osteproduktionen, hvilket igen vil stimulere dette marked.

Markedet for gul ost har været roligt gennem juleperioden, og mens prisen kæmper for at forblive over den psykologisk vigtige prisbarriere på ?3,00/kg, holder priserne sig stabilt for denne tid på året. Samtidig med at mælken formentlig bevæger sig mod mere attraktive fortjenester inden for andre mejeriprodukter, er forventningerne, at markedsudbuddet forbliver begrænset i hele januar. Mozzarella har også holdt et stabilt niveau, men vi begynder at se tegn på faldende priser på markedet som reaktion på den øgede produktionskapacitet i Europa. Priserne falder til samme niveau som gul ost, men da Mozzarellaen giver et bedre udbytte, er afkastet stadig attraktivt.

Smørpriser

Ligesom det gælder for ost, holder de europæiske smørpriser sig stabile, hvilket er usædvanligt for perioden efter jul, samtidig med at priserne på fløde begynder at stige efter den stille periode efter jul. NZ-priserne er nu faldet til europæiske niveauer, hvilket gør, at Europa ikke længere er den billigste indkøbskilde i verden. På trods af dette er eksporten dog stadig god.

Balancen mellem udbud og efterspørgsel på alle europæiske markeder forbliver under pres og fremkalder usikkerhed i markederne.

USD falder fortsat en smule, efter at de økonomiske data har været dårligere end forventet. I særdeleshed har jobtallene været dårligere og væksten i lønnen langsommere end forventet. Dette forværres af, at investorerne sælger USD, efterhånden som de tilbagevinder appetitten for mere risikofyldte aktiver efter handelsaftalen mellem Kina og USA, skriver Arla.

EUR er kommet under fornyet pres stillet over for nogle skuffende produktionstal fra Tyskland i november. Dette i kombination med forringede handelsbetingelser og et reduceret handelsoverskud i Eurozonerne har holdt EUR tilbage.

GBP

GBP er faldet tilbage igen efter stigningen lige efter valget, da der på trods af den øgede sikkerhed vedrørende Brexit som en konsekvens af valget stadig er bekymringer med hensyn til den endelige udformning af en handelsaftale med EU. Parallelt med dette er der fortsatte tegn på den britiske økonomis svage tilstand med de skuffende novembertal for BNP.