Et nyt projekt skal udvikle fodertilskud med tang, som kan reducere køers udledning af drivhusgasser. Det kan blive nyskabende viden til gavn i den grønne omstilling, mener Landbrug & Fødevarer.

Brune, grønne og røde alger kan måske blive fremtidens foretrukne middagskost for danske køer, skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Et nyt dansk forskningsprojekt, hvor Seges deltager, kaldet "Climate Feed", skal over fire år undersøge, om danske landmænd kan bruge et særligt fodertilskud lavet af tang, der kan hæmme udviklingen af metan i køernes vom.

Målet er at sænke metanudledningen fra køer med op mod 30 pct. Og det spiller godt ind i Landbrug & Fødevarers vision om at skabe en klimaneutral fødevareproduktion senest i 2050.

- Det her er en af måderne til at skabe en endnu mere klimaeffektiv ko. Hvis projektet lykkes, vil det være fantastisk og nyskabende, og jeg er sikker på, at landmænd både her i landet men også i udlandet vil stå på spring for netop sådan en løsning, hvis den samtidig også er økonomisk bæredygtig, siger Anne Arhnung, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Allerede i dag reducerer danske landmænd køernes metanudslip gennem foderet, men ingen af de løsninger, der bruges i dag, kan skære så stor en procentdel af metanen væk. Derfor vil sådan et fodertilskud af tang være et kæmpe skridt fremad, hvis det har den forventede effekt.

Rent teknisk er det indholdet af stærke antioxidanter og tanniner i tangen, der kan stoppe udviklingen af metan.

Omstillingsparate landmænd

Det er Teknologisk Institut, der er projektleder på projektet, som er støttet af Innovationsfonden.

Med i projektet er også forskere fra Aarhus Universitet, Grovvareselskabet DLG og DLG's datterselskab Vilofoss, som producerer fodermidler, lige som mejeriselskabet Naturmælk også er med.

Og DLG ser rigtig gode potentialer i projektet.

- Vi sigter mod, at det her kan mindske metanudviklingen med 30 pct., men hvem ved hvor det kan ende. Jeg oplever, at vi har nogle danske landmænd, der er utrolig omstillingsparate, og derfor er det så vigtigt, at vi får forsket i det her, siger Birgitte Raun, der er faglig chef for kvægfoder hos DLG.