De irske kvægbønder demonstrerer hver dag uden for de irske slagterier i protest mod lave priser. Hele oksekød- og kalvekødsmarkedet i Irland og Europa er under pres med udsigten til hård brexit.

Hos Danske Slagtekalveproducenter følger de nøje situationen i Irland og England. 40 procent af det irske kalvekød bliver i øjeblikket eksporteret til England, men af frygt for handelsbarriere, lavere priser og aftaler med lande uden for EU, er de irske producenter begyndt at se sig om efter nye markeder, herunder Danmark og Europa.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I øjeblikket ser vi billig irsk oksekød i de danske supermarkeder og på det europæiske marked. Det presser de danske priser i bund og tvinger flere af mine medlemmer til at nedlægger deres slagtekalveproduktion, fortæller Lasse Olsen, formand for Danske Slagtekalveproducenter.

Formanden for Danske Slagtekalveproducenter vurderer, at cirka 11 producenter i løbet af foråret og sommeren 2019 er blevet tvunget af bankerne til at lukke, mens cirka samme antal i øjeblikket er i gang med at nedlægge produktionen. Brancheorganisationen har 125 medlemmer ud af cirka 200 producenter i Danmark.

- Vi frygter det bliver endnu værre, hvis vi får en hård brexit. Ingen ved, hvordan England vil reagere i forhold til import af oksekød fra Irland. Der er mange ubekendte i denne situation. Englænderne skal selvfølge stadig have kød at spise, spørgsmålet er bare, hvor de vil købe kødet og til hvilke priser, og det er denne situation, der får irerne til at dumpe priserne. De mange lukninger i Danmark skyldes delvist den dårlige notering på kalvekød og de høje priser på foder på grund af tørken i sommeren 2018, fortæller Lasse Olsen.

Spædekalve til Holland

Inden for de sidste to år er de danske prisen på kalvekød faldet med 2,50 kroner pr. kg. Det fald svarer til at kalveproducenten får cirka 500 kroner mindre pr. dyr.

- Slagtenoteringen i Danmark er simpelthen for lav. I Holland får producenterne meget mere for deres kød. Det kan langt bedre betale sig at være slagteproducent i Holland. Vi ser et stigende antal danske producenter, der vælger at sælge spædekalve til Holland, fortæller Lasse Olsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Holland har slagtekalveproducenterne helt andre vilkår. Konceptet er bygget op, så slagterierne ejer dyrene, mens landmændene får fast betaling for opdræt af dyrene. Producenterne er derfor ikke afhængige af prisudsving, som de danske.

Danske Kalveproducenter, Seges og Dansk Kvæg har nedsat Task-Force Slagtekalve, der skal gennemtænke hele situationen omkring produktionsforholdene. Repræsentanterne skal blandt andet se på: sundhed, afregningspriser, fodring og produktionen uden antibiotika. Gruppen regner med at komme med sine anbefalinger i løbet af efteråret.