Emma Weiss Nielsen fra Erritsø skal med sit science-projekt om musik for mejerikøer kæmpe om guldet mod unge forskere fra 40 lande.

Først vandt 15-årige Emma Weiss Nielsen hovedprisen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere. Nu er 15-årige Emma Weiss Nielsen udtaget til at kæmpe om guld ved EM, der foregår i Bulgarien 13. ? 18. september.

Emma Weiss Nielsen, der for nylig er startet på HTX i Fredericia, vandt i april den danske finale i juniorrækken i Unge Forskere, som er arrangeret af det nationale naturfagscenter, Astra. Emma Weiss har som den første påvist, at musik i langsomt og vekslende tempo øger mælkeproduktionen hos mejerikøer, fortæller programleder for Unge Forskere, Katrine Bruhn Holck.

Både landmænd og forskere har i årevis vidst at musik i stalden kan øge mælkeproduktionen. Men via en algoritme, som Emma Weiss Nielsen selv har udviklet, har hun fundet ud af, præcist hvordan musikken skal komponeres i tempo og afstand mellem tonerne for at give det bedste resultat for køerne.

Emma Weiss Nielsen kalder sit projekt for "MUHSIK - et produktionsoptimerende middel"

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Europas skarpeste

Nu skal det unge talent repræsentere Danmark ved den store EM-finale ved navn EUCYS. Her skal hun dyste mod cirka 150 af Europas skarpeste unge hjerner om at blive den bedste unge europæiske forsker 2019. I alt 99 projekter fra 40 lande deltager i sciencekonkurrencen. EUCYS er et initiativ taget af Europa-Kommissionen for at fremme interessen for naturvidenskaben blandt 14-20 årige unge.

Emma Weiss Nielsen glæder sig til at deltage:

- At stå over for en jury er altid nervepirrende, og det, at dens medlemmer er internationale, letter jo ikke ligefrem på det. Men ikke desto mindre er det en kæmpe mulighed, og jeg ser spændt frem til at drøfte mit projekt med dem alle, siger Emma Wiess Nielsen.

750 køer med i forskningen

Siden hun vandt i april har hun arbejdet videre med sit projekt for at optimere sin algoritme. Hun har lavet tre forskellige forsøg hos tre landmænd med i alt 750 køer og fortsætter lige indtil, hun skal rejse til EM.

Blandt andet har den 15-årige forsker både spillet russisk folkemusik og rockmusik for jerseykøerne hos en landmand, og det ser ud til, at køerne reagerer positivt ved at gå oftere ind til malkerobotten, hvor musikken bliver spillet.

Desuden har Emma skullet oversætte hele sit forskningsprojekt til engelsk forud for EM. Uanset, hvordan konkurrencen ender, er Emma Weiss Nielsen sikker på, hvad hun skal i fremtiden:

- Selv før Unge Forskere ønskede jeg at uddanne mig indenfor naturvidenskaben, og det er et ønske, der i stor grad er vokset lige siden. For nu drømmer jeg ikke blot om at uddanne mig indenfor matematikken og fysikken, men også om at forske for at gøre verden til et bedre sted, siger hun.

Læs mere om forskningen.

Europamesteren kåres tirsdag d. 17. september.