Forsøg på Foulum har vist, at shredlage/revet majs ikke øger mælkeydelsen, alligevel fortsætter mælkeproducent Carsten Lindberg i Videbæk på fjerde år ufortrødent med at fodre revet majs til sine 330 køer.

- Siden jeg begyndte at fodre med revet majs, har køernes sundhed været markant forbedret. Løbedrejninger er for eksempel ikke noget vi arbejder med. Det er muligt, de ikke giver mere mælk, men jeg tjener flere penge, for sundhed og foderudnyttelse skæpper i kassen, siger Carsten Lindberg.

Det er efterhånden fem år siden, at Carsten første gang stiftede bekendtskab med shredlage i efteråret 2015, hvor man skulle kigge langt efter stivelse i majskolberne, skriver Vestjysk.

Dengang valgte Carsten at prøve shredlage,for at undgå saftafløb fra de dengang meget grønne majsplanter. Det lykkedes - ingen saftafløb fra majshelsæd med 23 procent tørstof, hvilket Carsten blev noget imponeret over. Mange andre mælkeproducenter i området oplevede det samme. Det kunne lade sig gøre, fordi majsen blev snittet længere end normalt og revet på langs, så materialet ikke "blødte".

- De lange, smalle stykker gjorde det let at køre materialet sammen i stakken og samtidig bevare en god struktur i ensilagen. Netop materialets struktur og en dygtig '"gedfører'" gjorde desuden, at der trods højt sukkerindhold i ensilagen ikke blev dannet alkohol, fortæller Carsten Lindberg.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Året efter, 2016, var total modsat med 35 procent tørstof og 35 procent stivelse, og da skulle shredlage så vise sit potentiale for samspil mellem lang snitlængde og kerneknusning. Carsten var igen begejstret, idet shredlage crackeren knuste kernerne fuldstændig, så det ikke var muligt for hverken køer eller mennesker at sortere kerner fra. Kombineret med det øvrige lange, smalle blad- og stængelmateriale kvitterede køerne med ingen sortering af foderet og ensartet gødning helt uden kerner, altså bedre foderudnyttelse.

Pulveriserede

Carsten har set så mange positive effekter af revet majs, at han end ikke overvejer at droppe det igen.

- Kernerne i den revede majs er nærmest pulveriserede, snitlængden kan laves som ønsket, som udgangspunkt cirka 20 milimeter, majsen er lettere at rykke fra hinanden, saften bevares i stængelstykkerne, så køerne finder det appetitligt, intet saftafløb, ingen alkohol og køerne har især kvitteret med højere grovfoderoptagelse, god sundhed og høj foderudnyttelse. Revet majs er et krav for mig og mine køer, for det er der penge i, siger han.

Trods den lidt negative omtale, der også har været af Seges'projekt med shredlage/revet majs fra 2017/18, viste det en signifikant forbedret kerneknusning. Desuden beretter både Claas og Krone, at 80 procent henholdsvis 90 procentaf de crackere, de sælger i dag, er Shredlage/cracker henholdsvis Optimax, som alle laver revet majs. Så Danmarks mælkeproducenter vælger at få lavet den fysisk, allerbedste majshelsædsensilage til deres køer. Shredlage/revet majs er kommet for at blive.