Mejeriselskabet Arla vil i fremtiden afregne flere end 10.000 mælkeproducenter efter de enkelte bedrifters klimaaftryk, skriver DR Nyheder.

Arla har planer om at være klar med en ny grøn afregningsmodel fra 1. januar 2021.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I dag afregner vi efter mælkens kvalitet. Men hvis vi i fremtiden vil have mindst muligt klimaaftryk, tror vi på, at vi skal i retning af også at afregne efter det klimaaftryk, den enkelte landmand sætter, siger Jan Toft Nørgaard, der er formand for Arla til DR Nyheder.

Tilbage i marts i år fremlage Arla sin store klimastrategi frem mod 2050 med bæredygtig mælkeproduktion og netto-nuludledning.

Dengang udtalte Jan Toft Nøregaard:

- Vi vil som det førende internationale andelsselskab med 10.300 landmænd og måske den mest omfattende viden om mælke- og mejeriproduktion i Nordeuropa fremskynde omstillingen til bæredygtig mælkeproduktion. Vi har i mange år arbejdet med bæredygtighed, og vi skal gøre mere og arbejde hurtigere, særligt for at bekæmpe klimaforandringerne, der påvirker alle på jorden, ikke mindst os landmænd, sagde mælkeproducent og formand for Arla Foods, Jan Toft Nørgaard.

Nuludledning

Den nye strategi dækker hele værdikæden fra ko til køkkenbord og adresserer områderne klima, luft, vand og natur. Hovedmålet er at reducere Arlas samlede CO2-udledning med 30 procent pr. kilo mælk inden 2030 og arbejde hen imod netto-nuludledning inden 2050.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med styrket opbakning fra vores landmænd står vi i en endnu stærkere position til at sikre, at forbrugerne bevarer tilliden til mejeriprodukter som en del af en sund og bæredygtig kost, også i fremtiden. Mejeriprodukter nydes over hele verden og spiller en vigtig rolle i at sikre god ernæring til verdens voksende befolkning, lige fra et glas frisk skolemælk til avancerede valleproteiner, der anvendes til medicinsk ernæring, sagde Arla Foods' CEO Peder Tuborgh ved samme lejlighed.

Landbruget tegner sig for 21 procent af den samlede udledning af drivhusgasser i Danmark.