Målet om klimaneutrale fødevarer i 2050 kræver bæredygtige tiltag i hele værdikæden, lyder det fra Mejeriforeningen. Arlagården Ejer Møllegård ved Skanderborg er en af de gårde, der er godt i gang med den bæredygtige omstilling ved at producere eget foder, så de slipper for at importere gmo-soja fra Sydamerika. Gården får nu besøg af miljø- og fødevareministeren til en debat om, hvordan vi når målsætningen om en bæredygtig mejerisektor.

Når kalenderen siger 2050, udleder det danske fødevareerhverv ikke flere klimagasser, end det optager. Sådan lyder den ambitiøse strategi, som Landbrug & Fødevarer offentliggjorde i marts måned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal det mål nås, skal der sættes ind i hele værdikæden; fra mark til middagsbord, lyder det fra Mejeriforeningen.

-I hele mejerisektoren er der gang i den bæredygtige omstilling, og mange gårde har taget innovative og effektive løsninger til sig. De gårde skal vi have frem i lyset, så de kan inspirere andre ? og derfor har vi inviteret miljø- og fødevareministeren med ud på Ejer Møllegård, der har gjort en stor indsats for at omlægge til en bæredygtige produktion, siger Steen Nørgaard Madsen, der er formand i Mejeriforeningen.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen besøger Ejer Møllegård den 6. maj til en drøftelse om, hvad der skal til for at sætte endnu mere fart på omstillingen - og hvilke barrierer, som landmændene og fødevareproducenterne oplever i dag.

Minister vises rundt i det bæredygtige landbrug

Ejer Møllergård, der er en Arlagård, drives og ejes af landmand Holger Hedelund Poulsen. På gården arbejder han med at omlægge sin foderproduktion fra importeret gmo-soja til egenproducerede hestebønner, græs og majs. I dag er Ejer Møllegaard 80 procent selvforsynende med foder, og gården vil indenfor de næste par år være 90 procent selvforsynende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg dyrker selv hestebønner til foder, fordi det er mere bæredygtigt. Det mindsker brugen af soja fra Sydamerika, sparrer unødvendig transport, og jeg kender selv miljøpåvirkninger fra produktionen. Men samtidig er det også en god forretning og sikrer, at jeg ikke har nogen unødige omkostninger - jeg producerer kun det foder, mine kvæg har brug for, fortæller Holger Hedelund Poulsen.