Hvis man kan hæve malkekøernes alder, er det godt for både økonomi og økologi. Holdbare køer er udtryk for sundhed og velfærd i besætningen, og en lav udskiftning er godt for både klima og pengepung, skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse. Det er nemlig dyrt at opdrætte nye køer - både målt i kroner og i drivhusgassen metan.

Med ældre køer følger desværre også en risiko for højt celletal, og yversundheden kan være udfordret. Derfor sætter Økologisk Landsforening fokus på dette emne ved et arrangement onsdag den 1. maj hos økologisk mælkeproducent Bjarne Nebel, Sepstrup Vestergaard ved Them.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bjarne Nebels køer malker i fem år, hvor gennemsnittet for økologiske Dansk Holstein-køer kun er tre år. På den måde får Bjarne i runde tal 20.000 kilo mælk mere ud af hver kælvekvie, han opdrætter. Det er godt for både mælkens klimaaftryk og for økonomien. Bjarne Nebel giver stalden, der er bygget i 2010, en stor del af æren for, at køerne holder længere.

- Der er sand i sengebåsene, og vi har flere bokse til goldkøer og nykælvere end før. Hygiejnen er bedre, og vi kan aflaste de gamle køer med ekstra tid i boksene, forklarer Bjarne Nebel om baggrunden for, at køerne i dag bliver ældre end tidligere.

Celletallet er imidlertid en udfordring

Længe leve den økologiske malkeko

Økologisk Landsforening sætter med projektet 'Længe leve den økologiske malkeko' fokus på levealder og holdbarhed hos køer. Projektleder Julie C. Henriksen, Økologisk Landsforening, mærker bred interesse for emnet hos økologiske mælkeproducenter.

- Vi har etableret to erfagrupper, hvor landmændene hjælper hinanden med at finde de tiltag, som den enkelte med fordel kan arbejde med for at øge levealder og malkeår. Selv om vi måske kredser om de samme indsatser, skal opgaven gribes forskelligt an, fordi staldsystemer og management varierer fra bedrift til bedrift, forklarer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er erfagrupperne, der har peget på spørgsmålet om celletal og yversundhed hos ældre køer som et bekymringspunkt. Ved det åbne staldmøde 1. maj får deltagerne derfor svar på, hvad de kan gøre for at opretholde god mælkekvalitet hos ældre køer eller forbedre en for ringe kvalitet. Det er kvalitetsrådgiver Benny Kirkeby, Seges, der står for denne del af programmet. Programmet byder desuden på rundvisning i besætningen og oplæg om projektets mål og aktiviteter.

Tilmelding til staldmødet skal ske senest den 24. april.