En god goldperiode er essentiel for både koens mælkeproduktion samt kalvens udvikling og fremtidige mælkeproduktion. Den rette foderblanding udgør kun ti procent af en vellykket goldperiode. De sidste 90 procent handler om management.

Det fortalte Jud Heinrichs, professor i mejerividenskab, Pensylvania State University, ved Alltechs fagmøde for mælkeproducenter "Fra kalv til superko" i Vejle for nylig, skriver Alltech i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Management af goldkøers optimale sundhed og fremtidige ydeevne er en generel udfordring ved malkekvæg, men når det lykkedes, er resultatet forbedret mælkeydelse, reproduktion, kalvesundhed og dermed indtjening, lyder det fra Jud Heinrichs.

Han fastslog, at der er flere faktorer, der skal tages hensyn til, for at koen får den bedst mulige goldperiode. En af de væsentligste er sammensætningen af foderet. Generelt bliver koens appetit nedsat i goldperioden, men det er netop i denne periode, at den har brug for korrekt næring.

- Foderindtaget går næsten helt i nul i op til otte timer inden kælvningen samt et par timer efter. Det handler om hurtigst muligt at få koen til at øge sit foderindtag igen, så den har energien til at producere mælk, og det er vigtigt, at den får foder med nok protein, mineraler og fiber, og udnytter foderet bedst muligt, fortæller Jud Heinrichs.

Undgå overbelægning

I forbindelse med kælvning bliver koens immunforsvar svækket, og det kan, sammen med det stress, koen er udsat for under selve kælvningen, medføre sundhedsproblemer. Derfor er det vigtigt, at de fysiske rammer er i orden, så koen har adgang til frisk vand og foder og ikke føler sig klemt.

- Goldkoen kan få serveret den bedste foderblanding i verden, men hvis den selekterer i foderet, så er det er ligegyldigt. Det er det også, hvis den ikke kan komme til foderbordet for de andre i goldkoholdet. Det kan være en udfordring, hvis førstegangskælvende bliver sat sammen med ældre og større køer. Så kan de yngre køer ikke komme til foderet, fordi de er mindre, og så får de ikke det nødvendige at æde, siger Jud Heinrichs, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En løsning kan være kun at have 90 belægningsgrad i forhold til kapaciteten, så alle får mulighed for at komme til foderet. Dette er med til at sænke risikoen for stofskiftelidelser, da der er påvist en sammenhæng mellem overbelægning og stofskiftelidelser.

Mælkeproduktionen afhænger af goldperioden

Alltech, der primært producerer gærbaserede fodertilskud, er en af de virksomheder, der tilbyder rådgivning og produkter i forbindelse med blandt andet goldkøer. Alltech kan både hjælpe med management, fodersammensætning og fodertilskud til mere optimal udnyttelse af foderet.

- Hvis mælkeproducenten oplever udfordringer med for eksempel goldkøer, kommer vi gerne ud på bedriften og hjælper med at lave en plan for at løse udfordringerne i samarbejde med landmanden, fortæller Jakob Gottschalk, salgschef, kvæg, Alltech, og fortsætter:

- Måske skal der rettes til i foderblandingen, måske selekterer køerne i foderet, og måske er det noget så simpelt, som at køerne ikke kan nå foderet grundet nakkebom eller lignende, lyder det fra Jakob Gottschalk.

Han tilslutter sig Jud Heinrichs udsagn om, at udnyttelse af foderet er særligt vigtigt i goldperioden. Til dette formål har Alltech udviklet en række fodertilskud, der optimerer foderudnyttelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis goldkøerne ikke fungerer optimalt, vil malkekøerne heller ikke fungere optimalt. Hele produktionen afhænger derfor af goldperioden, En dårlig goldperiode kan medføre følgesygdomme som nedsætter mælkeproduktionen og det kan i værste fald medføre tabte produktionsdyr, siger Jakob Gottschalk.