På Agronord 2019 præsenterer Overby Export Consulting deres Outdoor Mobile Farming koncept med fokus på landmænd og fritidslandmænd

På Agronord-udstillingen introducerer Overby Export Consulting nye produkter inden for deres mobile landbrugskoncept målrettet danske husdyrproducenter, herunder en serie af små mobile malkemaskiner til spandmalkning, mælkekøletanke fra græske Milkplan og udstyr til gårdmejerier fra slovenske Plevnik.

- Vores fleksible og mobile landbrugskoncept møder behovet for, at landmanden kan producere og forædle gode lokale fødevarer med lave opstartsomkostninger, siger Tommy Overby fra Overby Export Consulting.

Ny spandmalker

Nyt på det danske marked er små og mobile malkemaskiner fra Malasty. Systemet består af en mobil enhed med motor, vacuumpumpe, malkeenhed og spand. De fås til malkning af en- eller to køer samtidig, og med en spandkapacitet på 18 eller 40 liter mælk. De forskellige versioner fås som eldrevne til 230V eller som benzindrevne. Spanden leveres enten i rustfrit stål eller aluminium, og pattegummiet er enten i silikone eller gummi, der er mest populært grundet prisen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Malasty spandmalkerne fås også til får og geder, hvor to eller fire dyr kan malkes samtidig, eller i en kombiversion, som malker både får og geder.

- Stor eller lille mælkeproducent, så er vores nye serie af små mælkemaskiner fra interessant, siger Tommy Overby fra Overby Export Consulting, og uddyber:

- Små brug kan malke til en lav investering, og store brug kan med en benzindrevet version nemt malke, hvis gold køer eller kælvekvier er et sted uden adgang til strøm, f.eks. på marken, og de ikke umiddelbart kan flyttes.

Ifølge Tommy Overby er spandmalkerne også velegnet hvis en ko skal i karantæne i en periode, da man kan tilbyde en løsning til malkning af 2 køer af gangen kan man også bruge den til hvis man har et kviehotel og der nogle der af en årsag kælver på kviehotellet og ikke må flyttes eller man blot vil lade koen blive med kalven noget ekstra tid .

- Jeg havde en kunde der ringede og spurte om vi kunne hjælpe da han havde kviehotel men 2 kvier havde faldet for en salmonella prøve og de så skulle vente 3 uger på næste prøve inde de kunne flytte dem begyndte de at få kalv, men de havde ingen malke anlæg sat op på kviehotellet.Vi kan også tilbyde en vogn med 4 spande og vakuum anlæg så 4 køer kan malkes op samme tid hvis det ønskes . Til geder og får kan man bruge spand malkning som en billig opstart da vi kan male op til 4 geder eller får i en spand og vi kan tilbyde en platform de kan stå på under malkning.Spandmalkning er også for de mindre brug der har en ko eller 2 eller måske et par geder , og gerne vil bruge mælken selv så kan man for en lav investering få et malkesystem, siger han.

Et studie udført af institut for fødevarer på Aarhus Universitet har tidligere vist, at man med fordel kan gå en aftenrunde og malke nykælvere med en mobil spandmalker, så man undgår at der går for mange timer inden koen bliver malket efter nykælvning.

Malasty er en tyrkisk virksomhed, som har 40 års erfaring med at producere malkeanlæg, hvor de også selv producerer pattegummi og slanger. De startede med små mobile malkeanlæg og har siden udvidet sortiment, så det i dag også malkeanlæg til større landbrug. De små mobile malkemaskiner supplerer de større mobile malkeanlæg fra Mootech, som Overby også har i programmet.

Mælkekøletanke

Mælkekøletankene fra græske Milkplan passer godt sammen med spandemalkerne fra Malasty. Deres MPV-serie omfatter 13 forskellige størrelser fra 50 til 2.500 liter mælk. De er konstrueret til robust brug, hvor styreelektronikken opfylder IP65 og dermed kan stå udendørs.

Eksempelvis er MPV-køletanken på 200 liter velegnet til den lille mælkeproducent, eller hvis man har mindre mængder af mælk fra får eller geder. Den er også velegnet som lagertank, hvis man bruger egen mælk til kalvefodring.

Milkplan leverer også store og lukkede køletanke fra 2.000 til 20.000 liter.

Ostekedel til gårdmejeri

På udstillingen viser Overby Export en mini ostekedel fra slovenske Plevnik. Ostekedlen rummer 100 liter mælk, der passer til produktion af ost til en lille gårdbutik.

- Den lille ostekedel er oplagt til landmænd, der vil eksperimentere og starte osteproduktion op i det små, siger Tommy Overby.

Overby Export Consulting er dansk forhandler for slovenske Plevnik, der er specialist i at fremstille mikro-mejerier, og som har leveret mere end 2.800 gårdmejerier. Tommy Overby opfordrer derfor besøgende til at komme forbi på udstillingen og høre mere om, hvad der er af muligheder inden for produktion af mælk, ost og andre mejeriprodukter.

Plevniks sortiment omfatter en række pakkeløsninger til gårdmejerier til fremstilling af blandt andet ost, smør, yoghurt og konsummælk. Løsningerne sammensættes efter behov af pasteuriseringsbeholdere, separatorer, ostepressere, borde, reoler til osteopbevaring osv.

Mobil indhegning

Mobil indhegning er oppe i tiden. Derfor præsenterer Overby mobile hegnsløsninger fra Gallagher l til hollistisk afgræsning eller stribeafgræsning. Stribeafgræsning er egentlig en traditionel form for afgræsning, fortæller Tommy Overby, men det begynder at komme igen, fordi det skulle give en bedre og mere bæredygtig græsvækst med de hyppige græsningsskift.

Den mobile hegnsløsning omfatter blandt andet det såkaldte "Tumble wheel", som betyder, at hegnet nemt kan flyttes uden at skulle flytte en masse hegnspæle hver gang. Tråden afmonteres blot i den ene eller begge af hegnet og takket været hjulene kan hegnet trækkes og flyttes, uden at komme i kontakt med jorden.

Løsningen er udviklet af Gallagher, der oprindeligt er en newzealandsk producent af indhegning, og som kommer med mange års erfaring inden for hegnsløsninger til græs.

Mobile fangbokse

Desuden tilbyder Overby mobile fangbokse fra Javier Camara med integreret vejecelle til vejning af kreaturerne. Vejecellen vejer op til 1.600 kg. Boksene er udstyret med justérbart forværk, afhængigt af om det kalve eller større kreaturer.

Derudover forhandler Overby Export Consulting kreaturvogne fra Gubi.