Servido tilbyder nu skridsikring af staldgulve efter USA-model.

Alting er større i USA. Selv rillerne på gulvet i kostaldene.

Det oplevede mælkeproducent Per Warming, Blære ved Aars, da han sidste år var på studie- rejse til Wisconsin i USA.

Hovedemnet var bedre yversundhed, men Per Warming, der i sommer døjede med glatte gulve, bed mærke i de dybe og brede riller på gulvene.

- Med de amerikanske riller skal der rilles knap så ofte, og der er mindre risiko for, at rillerne slæmmer til, fordi de er bredere og dybere, fortæller Per Warming.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Mistede fire køer

Han er den første dansker, der har fået rillet gulvet the american way.

- Nu laver vi det for at se, om vi kan gøre forholdene for køerne endnu bedre, siger mælkepro- ducenten, der mistede fire køer sidste sommer på grund af glatte gulve.

Han og hustruen Helle Warming byggede ny stald sidste år, hvor gulvene har en hældning på 1,5 centimeter pr. meter, så den tynde del af gyllen selv løber af gulvet.

Det betyder tørre gulve forår, efterår og vinter, men i en varm sommer kan udtørret gødning danne en glat hinde på gulvet.

Alt er større

Det er Servido - Himmerlands Vikarservice, Aars, der har rillet gulvet hos Per Warming. Fir- maet har reddet køer fra at skride på glatte gulve i 14 år ved at skære riller ? både i faste gulve og spalter. Hovedsageligt i kostalde, men også hos grise og heste.

Gennem årene er der rillet knap 2 millioner kvadratmeter i Danmark og Sverige.

Servido - Himmerlands Vikarservice er i dag en del af Agri Nord-koncernen.

Kræver meget energi

Virksomheden har, på opfordring af flere kvægfolk, investeret i en helt ny maskine til at klare opgaven med de amerikanske riller. Den nye maskine laver rillerne 19 millimeter brede og 10 millimeter dybe og med seks centimeters mellemrum.

- Der er virkelig bid i den, og alt på den er større. Klingerne er for eksempel tre gange så store, siger Evan Larsen, daglig leder af rilleafdelingen gennem 14 år.

Maskinen er så kraftig, at den skal bruge 32 ampere, og har derfor de fleste steder behov for egen generator.

Evan Larsen står klar til at informere både om den nye metode og det velkendte koncept på messen Agro Nord den 6. marts i Messecenter Vesthimmerland.