Landmand Klaus Kristiansen fra Nordjylland venter stadig på de 2,7 millioner kroner, han har ansøgt om i forbindelse med en ny stald og et nyt malkecenter.

Tilbage i 2015 besluttede landmand Klaus Kristiansen fra Birkelse i Nordjylland at søge om penge til en ny stald og et nyt malkecenter til sine køer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klaus Kristiansen så nemlig en mulighed for at søge om penge fra EU's landdistriktsprogrammer, der gjorde det muligt for landets landmænd at søge penge til eksempelvis en ny stald, hvis det kunne skabe bedre forhold for dyrene, udlede mindre CO2 eller spare på energiregningen.

På baggrund af ansøgningen fik han også taget et lån i sin bank til nybyggeriet, og i november samme år fik han et tilsagn om 2,7 millioner kroner af Landbrugsstyrelsen, som varetager tilskudsordningen herhjemme, men her i begyndelsen af 2019 har han endnu ikke modtaget pengene.

- Det er dybt frustrerende. Jeg har i over tre år gået i uvished og ventet på de her midler. Pengene var jo en forudsætning for, at jeg kunne låne til projektet i banken, siger Klaus Kristiansen til DR.

Tre år i uvished

Han er i dag blevet færdig med både stald og malkecenter, men altså endnu ikke modtaget de midler, som skulle dække dele af det lån, han tog i banken. Han har flere gange skrevet til styrelsen om, hvornår han kunne regne med at få pengene udbetalt, men styrelsen har ikke kunne give noget endeligt svar.

I stedet har Landbrugsstyrelsen svaret, at sagen stadig er under behandling, eller at der mangler yderligere oplysninger, før han kan få udbetalt pengene. Penge som han altså i første omgang selv skulle hæfte for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg har i over tre år gået i uvished og gået og ventet på de her midler. Pengene var jo en forudsætning for, at jeg kunne låne til projektet i banken.

Det er nemlig sådan, at de landmænd, der har fået tilsagn til støtte til for eksempel staldbyggeri, selv først skal finansiere projektet. Når det er så færdigt, og landmændene har indsendt de nødvendige papirer, kan de få tilskudspengene udbetalt.

- Jeg har ikke hørt fra Landbrugsstyrelsen siden maj 2018, og når jeg skriver til dem, siger de, at sagen er i gang, og de er kede af den lange ventetid, men de kan ikke sige, hvornår den er færdigbehandlet, siger Klaus Kristiansen til DR.

Strenge krav

Landbrugsstyrelsen ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men siger, at det er strenge krav fra EU, der er en af årsagerne til, at mange landmænd kan komme til at vente lang tid, fra de har fået tilsagn om støtte, til pengene rent faktisk tikker ind på kontoen.

Jens Yde, enhedschef for projekttilskud i Landbrugsstyrelsen, oplyser, at det tager tid at sørge for kontrol og dokumentation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den primære årsag er, at når vi betaler støtte, skal vi sikre os, at projekterne er realiseret i forhold til de tilsagn, som landmændene har fået, siger Jens Yde til DR.

Når EU skal punge ud med støttekroner, skal der nemlig ikke være tvivl om, at landmændene har brugt pengene til de, de har søgt om, understreger Jens Yde.

Han erkender, at der er nogle ansøgere, som har oplevet en alt for lang ventetid. Derfor har Landbrugsstyrelsen indført en række tiltag, som skal sørge for, at landmændene ikke skal vente i flere år, før pengene bliver udbetalt:

- Vi har blandt andet nedsat en taskforce, som skal supplere de sagsbehandlere, som vi allerede har på området, og de skal være med til at nedbringe antallet af sager, siger Jens Yde.