Konventionelle danske kvægbrug kan se frem til at kunne fortsætte med at bruge kvægundtagelsen, der giver dem mulighed for at dække en større andel af deres gødskningsbehov med husdyrgødning end EU's nitratdirektiv ellers tillader. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

- Jeg glæder mig meget over, at vi igen er lykkedes med at få en fornyelse af kvægundtagelsen i hus. Det har været afgørende, at Danmark har kunnet vise, at vores implementering af nitratdirektivet virker, og at undtagelsen ikke fører til en større belastning af grundvand og vandmiljø. Det vidner om, at EU-Kommissionen og de øvrige medlemslande har tillid til vores regulering og til de miljøkrav, vi stiller for landbruget, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gælder frem til næste sommer

Undtagelsen betyder, at kvægbrug årligt kan udbringe op til 230 kg kvælstof fra husdyrgødning og anden organisk gødning per hektar på deres marker. Uden undtagelsen havde grænsen været 170 kg per hektar. Til gengæld skal kvægbrug, der anvender undtagelsen, leve op til en række særlige miljøkrav. Blandt andet skal landmændene plante specifikke afgrøder, der er særligt gode til at optage kvælstof.

Samtidigt kan landmændene glæde sig over, at den nye undtagelse ikke medfører nye betingelser for de kvægbrug, der anvender den. Den nye kvægundtagelse giver i stedet grundlag for, at undtagelsesbedrifter fremadrettet får mulighed for at vælge mellem flere afgrøder.

Den nye undtagelse gælder indtil 31. juli 2020.