Svend Jørgen Jensen, Demetra, gav mælkeproducenterne en klar melding om, at finanskrisen ikke er ovre, og renterne skal ned, og landmænd skal altid forblive i variabel rente.

Svend Jørgen Jensen, chefstrateg og stifter, Demetra, har sagt det før. Og han gentager det med sikker stemme igen og igen, således også på Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters generalforsamling, hvor han advarer mod at stole på økonomernes forudsigelser om den økonomiske udvikling og renten.

- De dur ikke til det. De er ringe, sådan er det, sagde han.

Han gennemhullede økonomernes forudsigelse af, at renten skal stige.

- Jeg kan ikke se, at renten skal stige, sagde han og underbyggede det med sin egen historiske succesrate.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Lange tidsserier

- Jeg har været ret god til at forudsige udviklingen de seneste 20-30 år, og jeg kan ikke få øje på, at renten skal stige, sagde han med meget fast stemme.

Han begrunder sine forudsigelser med, at de bygger på meget lange, historiske tidsserier, og at der er en meget stor sammenhæng mellem cykliske udsving i forskellige, afgørende økonomiske faktorer.

Derfor forudser han rentefald og han viser, hvordan der er en meget stor sammenhæng mellem udviklingen i mælkeprisen og inflationen, og at landmænd derfor skal holde sig til variabel rente.

- Landmænd skal altid have variabel rente, sagde han.

Han beskylder samtidig kreditgivere for at sige noget andet, fordi de har en anden dagsorden.

Boble på vej

- Nogen tror, finanskrisen er forbi - det er den ikke, sagde han og forudser, at der er en boligboble på vej.

- Jeg kan se af mine tal, at der en vendingsfase i byggeriet i gang, sagde han.

Og på baggrund af hans mange tidsserier og modeller gætter han på, at renten vil ligge fladt i 20-30 år.

- Finanskrisen er ikke ovre - vi skal langt hen i 20'erne - i hvert fald 2027, før renten skal stige, sagde han.

Fast rente risikabel

Svend Jørgen Jensen mener, at kreditgivere ikke forstår det, og det mener han er farligt, fordi kombinationen af fast rente og udviklingen i råvarepriser kan være risikabel - også for kreditgiverne.

- Fastlåst rente kan være en katastrofe. Der er nogle risici ved at låse renten fast og at mælkeprisen falder, sagde han og tilføgentog, at markedet altid tager fejl, og at renterne skal ned.