Sneglene og knivene i fuldfoderblandere er værktøjet, som skal være i orden for at skabe en god foderblanding.

En mixervogn er ifølge BvL-topchef Bernard Van Lengerich kun så god som værktøjet i vognen - det vil sige sneglene og knivene.

Derfor fortsætter BvL med at optimere snegle og knive og har nu udviklet en lodretstående sneglekniv, som vises på Agritechnica.

BvL således fortsat stort fokus på de store og små detaljer ved snegle og knive, som kan gøre en forskel, når mixervognene skal fremstille et optimalt kvægfoder.

Kontinuerligt slid

- Sløve knive kan ikke arbejde, siger Bernard van Lengerich.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han nævner, at en af udfordringerne ved slid på knive og snegle er, at det er kontinuerligt og derfor ikke betyder alverden fra den ene dag til den anden. Derfor er der også mange landmænd, som tænker, at knivene er ved at være sløve, så det må vi få gjort noget ved i morgen - eller dagen efter, eller dagen efter??

Og med tiden bliver der på den måde meget stor effekt, når problemet endelig løses.

Sløve knive er dyre

- Det er meget almindeligt, at forskellen på dårlige knive og skarpe knive betyder fem minutter på blandetiden, men det kan betyde helt op til 10-15 minutter, siger BvL's danske repræsentant, Flemming Hyldgaard.

Han tilføjer, at sløve knive således kan blive en dyr affære, fordi mixervognene arbejder så meget, at det kommer til at koste mange timers ekstra slid på både mixervogn og traktor.

- Bare en traktortime sætter tyskerne til mere end 70 euro i timen, så det kan hurtigt blive dyrt, hvis knivene ikke er i orden, siger Flemming Hyldgaard.

Han får mange tilbagemeldinger fra kunder, som har fået renoveret knive og sneglevindinger og fortæller ham, at de oplever det næsten som at få en helt ny mixervogn, og at de sparer rigtig mange minutter på hver blanding.

Vigtige detaljer

Ifølge Flemming Hyldgaard er det meget svært at sige noget konkret om, hvor længe knivene holder i en mixervogn.

- Det afhænger meget af, hvor mange blandinger, man laver, og hvor god ensilagekvalitet, man har, siger han.

Flemming Hyldgaard forklarer, at det allervigtigste er knivenes spidser.

- Det svarer til en brødkniv, der har takker, for den skal skære i blødt materiale. Det er tænderne, der gør det, og det gælder også i en mixervogn, siger han.

Men der er mange andre detaljer, som er vigtige, når blandetid og kvalitet skal optimeres.

Flemming Hyldgaard fremhæver, at sneglevindingernes skarpe kant er helt afgørende for at løfte materialet godt opad, hvilket er vigtigt for blandekvaliteten. Desuden har BvL's sneglevindinger et svaj, som yderligere understøtter den opadgående virkning.

- Det er vigtigt at sikre en god blanding i både længderetningen og lodret, understreger Flemming Hyldgaard.

Sneglekniv

Det materiale, som mixervognen arbejder med, er også af betydning for blandekvaliteten.

Derfor har BvL udviklet en lodret kniv, der er placeret lodret tæt på kanten på den nederste vinding. Sneglekniven er nyttig, bruges meget hø og halm, for den hjælper med at skære de lange strå samt at fjerne materiale fra det område i vognen.

I det hele taget er den nederste del af vognene et område, BvL har meget fokus på. Derfor er det blevet standard med to millimeter rustfrit stål på de nederste 30 centimeter af vognenes inderside. Og nogle vogne fås endda med tre millimeter stålplader i 75 centimeters højde.

- Og så er alt jo fuldsvejset, så der ikke sætter sig rester af gammelt foder rundt omkring, siger Flemming Hyldgaard.