Afskallet havre kan give køerne det fedt, som ellers skal hentes i kraftfoderet.

Havre har gode perspektiver i stalden, når den bliver afskallet. Desuden kan den give et boost til markplanen. Det er argumenterne for at bruge afskallede havre som et alternativ til kraftfoder fra Gl Buurholts nye produktkonsulent, Torben Rasmussen, som på årets dyrskuer viser den nordjyske virksomheds nyeste opfindelse.

- Vi har monteret et afskalings-anlæg til havre og spelt på en lastbil, og er klar til at køre landet rundt med anlægget, fortæller han.

Desuden indeholder havre 50 procent mere protien end hvede.

- Torben Rasmussen, Gl. Buurholt.

Stor fedtmængde

Den store fedtmængde i havre gør især teknikken interessant for økologer, som ellers har svært ved at supplere op med fedt til den daglige foderplan.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- De har kun rapskager og sojakager som fedtkilde til fuldfoderet, hvilket er væsentligt dyrere end afskalling af havre.

- Desuden er der flere foderenheder i afskallet havre sammenlignet med hvede, som især er interessant som svinefoder, da hveden indeholder 100 FEN pr. 100 kg, hvor havre i afskallede tilstand sammenlignet indeholder 102 FEN pr. 100 kg, fortæller Torben Rasmussen.

Han fremhæver densuden at havre er rigtig godt for koens vorm.

- Desuden indeholder havre en 50 procent mere protien end hvede, fortæller Torben Rasmussen og påpeger, at havren ikke kun er god som foder til køer:

- Amionsyre-sammensætningen i havre er rigtig god til grise og fjerkræ, så afskalling af havre er ikke kun en fornuftig løsning for mælkeproducenter.

God i markplanen

- Havre er en fantastisk god afgrøde i markplanen, da den er god til at sanere knække- og goldfodsygdomme, fortæller Torben Rasmussen, og hentyder til at eksempelvis vil vårbyg og hvede gøre det modsatte og blot være med til at vedligeholde disse to svampeangreb.

Han påpeger også, at havren er bedre til at udnytte husdyrgødning, da vækstsæsonen er længere end eksempelvis vårbyggen.

- Havren vil også have lettere ved at samle kvælstof fra efterafgrøder, og havre er den højst ydende vårsædafgrøde på alle jordtyper, fortæller Torben Rasmussen.

10 ton i timen

Gl Buurholts anlæg kan klarere en maksimal teoretisk kapacitet på 12 ton korn i timen.

- Det fordeler sig på ni ton færdigvare i havre alene, men da vi kan omdanne skallerne til piller, kan vi leverer to til tre ton piller i timen, afhængig af skalprocenten. Pillerne er gode til goldkofodring, og kan også bruges til strømateriale. Faktisk afsuger et kilo piller 2,4 kilo vand, påpeger salgskonsulenten, som også bemærker, at pillerne kan bruges til brændsel.

- Der er faktisk en høj brændeværdi i pillerne, som let kan erstatte træpiller.