På Landsforeningen af Danske Mælkeproducenters generalforsamling torsdag aften i Rødding, lancerede formand Kjartan Poulsen foreningens tanker om kriseregulering af mælkeproduktionen.

Foreningen har endnu ikke lagt sig fast på en eksakt model. Men overvejelserne går på en model, der kan begrænse udbuddet, men ikke i form af kvoter for proimærproducenter. LDM arbejder i stedet med eksempelvis tanker om en ny afregningsstruktur, hvor mælken kan afregnes til henholdsvis A- og B-priser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med politikere, der suger skatter, afgifter og gebyrer, allerede inden der er penge på kontoen, skal der en ordentlig pris eller væsentlig bedre rammevilkår til.

Kjartan Poulsen, formand LDM

Men foreningen arbejder også med forslag om at begrænse mejeriernes handlefrihed:

- Det kan være, at mejeriet skal tvinges til en mere forpligtigende opførsel end blot at slå ud med armene med ordene: kom bare med mælken, vi skal nok afsætte den, og det kan være en helt anden adfærdsregulering. Gode ideer er velkomne, sagde Kjartan Poulsen i sin beretning.

Intervenering af pulver

- EU's intervenering af pulver kan være et udmærket udligningsværktøj i begrænset omfang, men vi så jo, hvordan loftet blev hævet gang på gang. Det vil LDM ikke være med til. Det har jo betydet, at vi nu står med et bjerg af pulver, der reelt aldrig har været efterspørgsel efter, og som blot ligger og trykker prisen i lang tid, siger Kjartan Poulsen.

- Der er behov for et system, der reagerer væsentlig hurtigere, end vi har set de foregående år. En ting er, at EU's krisepakker stort set har været nyttesløse grænsende til spild af penge. En anden ting er, at danske producenters nationale konvolut bliver udbetalt til sommer. Den risikerer at være til større hjælp mod den krise, der nok kommer, end den vi har overlevet. Det er jo rent til grin, siger Kjartan Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rentabilitet vigtigst

Kjartan Poulsen er klar over, at en stor del af LDM's medlemmer hylder den fri produktionsret, og han understreger, at det gør foreningen også.

- Men bestyrelsen vægter rentabilitet højere. Det nytter ikke, at vi producerer os til døde, siger Kjartan Poulsen.

Han er helt på det rene med, at danske mælkeproducenter skal vænne sig til svingende priser.

- Vi skal også selv kunne tåle at have penge på kontoen uden at fare ud og bruge dem, men det er der vist heller ingen fare for umiddelbart, siger han.

Afgifter plager

- Vi skal naturligvis selv kunne "æde" udsving på prisen, men i et land som Danmark med politikere, der suger skatter, afgifter og gebyrer, allerede inden der er penge på kontoen, skal der en ordentlig pris eller væsentlig bedre rammevilkår til, siger Kjartan Poulsen og tilføjer, at hver gang der holder en gennemsnits-mælkeproducent, forsvinder der 10 arbejdspladser.