Helle og Per Warming driver en mælkeproduktion i Aars med 250 årskøer i en stald fra 2001. Køerne malkes to gange dagligt i en indvendig karrusel fra Deleval med 25 pladser. Når man spørger Per Warming, har malkerobotter ikke været med i overvejelserne, og det tvivler han også på, de kommer i fremtiden.

Planlægningen af en udvidelse med 100 køer er i fuld gang. Heldigvis er karrusellen bygget så stor i sin tid, at den let kan malke de ekstra køer, så investeringen er alene i stald og ikke i dyrt malkecenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Særligt nu, hvor vi har fået styr på de problemer, vi har haft, er det intet problem at udvide koantallet, siger Per Warming.

I de sidste år har Per Warming oplevet stadig større problemer i stalden, når det kom til malkningen. Køerne var urolige, og det gav forskellige problemer.

En af de største problemstillinger i karrusellen var urolige køer med mange afspark og et stort behov for sparkbøjler.

- Det var helt normalt til sidst, at vi havde mellem 20 og 25 afspark på en malkning, og vi havde fast vores sparkbøjler i brug for at minimere det, fortæller Per Warming.

Problemerne begyndte for fem år siden, og siden har der ifølge Per Warming været en tiltagende uro i karrusellen, og antallet af afspark steg løbende i den periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var særligt vores kvier, der var meget urolige, når de skulle malkes, og det gav store problemer med vores kotrafik, da alt for mange køer skulle hentes ind i karrusellen, fortæller han.

Et andet problem var et lidt for højt celletal og lidt for mange yverbetændelser. Særligt var der for mange yverbetændelser i senlaktationen.

I starten af året deltog Per Warming i årets kvægkongres, som er en årlig tilbagevendende begivenhed for ham. I år var der en del indlæg om malkning og malkerutiner, og til et af indlæggene fortalte Per Andersen fra Compex, om de specielle trekantede og topventilerede pattegummi, som ifølge tests viste rigtig gode resultater.

- Det lød meget spændende, og jeg kunne genkende nogle af de problemstillinger som Per fortalte om, siger Per Warming og fortsætter:

- Så da jeg stødte på ham til middagen om aftenen, aftalte jeg med ham, at vi skulle snakke sammen efter kongressen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter kongressen kom Per Andersen på besøg, og han og Per Warming besluttede at afprøve de nye pattekopper fra Milkrite.

- Det var nemt at tage chancen, da Compex lovede at tage dem tilbage igen uden beregning, hvis de ikke hjalp, fortæller Per Warming.

Den største forandring i stalden er, at roen i malkekarrusellen har sænket sig, efter de nye hovedventileret trekantet pattegummi med dertilhørende hylstre er taget i brug. Nu oplever de ansatte ikke længere de mange afspark, og det har resulteret i en markant bedre malkning.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. august.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses ved at klikke her. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.