Kalvesundheden har stor indflydelse på kviernes tilvækst og mælkeproduktionen i første laktation. Og håndteringen af råmælken er den enkeltfaktor, som har størst betydning for kalvens sundhed i den første levetid.

Undersøgelser har vist, at en kalv, der begynder livet med at optage tilstrækkeligt med antistoffer fra råmælk, har mindre risiko for at dø, i gennemsnit vil have en lavere alder ved første inseminering samt en højere mælkeproduktion i første laktation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men selvom råmælken er afgørende for kalvens immunforsvar, kan råmælk også udgøre en infektionsrisiko. Bakteriel forurening af råmælk fra yveret samt mangelfuld hygiejne under malkning og opbevaring af råmælk kan forårsage, at den nyfødte kalv udsættes for sygdomsfremkaldende bakterier allerede indenfor det første levedøgn.

Denne artikel er baseret på et praktisk studie, der havde til formål at undersøge effekten af pasteurisering på råmælkens indhold af coliforme bakterier, herunder E. coli.

Undersøgelsen blev gennemført i en veldrevet Holstein besætning på 500 årskøer, og er baseret på 50 råmælksportioner. Antallet af coliforme bakterier i råmælken blev fulgt fra udmalkning til fodring af kalven. Der blev udtaget mælkeprøve til bakteriologisk undersøgelse tre gange: Ved fyldestation, efter optøning samt fra sonde umiddelbart før fodring af kalven. Hver anden råmælksportion blev pasteuriseret i coloQuick Pasteur ved 60 grader i 60 minutter. Råmælksprøverne blev dyrket for coliforme bakterier i vores eget laboratorium.

Læs mere i Bovilogisk

Læs mere, i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. april.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.