Et svagt bip fra John Deere-terminalen fortæller Esben Krog, at autostyringen er slået til. Med et tryk på Kuhn-terminalen sænkes de fire rotorer ned over næste græsskår. Hjulene retter selv ind, og AutoPowr-pinden skubbes let frem i John Deere-traktoren, og riven samler endnu 12,5 meter græsskår.

På den kuperede og flotte Limfjordsø, Mors, sidder Esben Krog i førerhuset på Morsø Maskinstations John Deere 6210R og overvåger den fuldhydrauliske græsrive på 12,5 meter fra Kuhn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For et par år siden præsenterede den franske maskinproducent Kuhn den nye GA13131-storrive, som med sine fire rotorer rækker over sammenlagt 12,5 meter. Men hvordan kører sådan en Kuhn-rive mon i praksis?

Hos Morsø Maskinstation fik man til sommeren 2014 leveret et eksemplar af Kuhn's nye fuldhydrauliske rive - i bytte på den tidligere 15 meter rive fra Kuhn, som også var fuldhydraulisk.

- Den tidligere rive havde en arbejdsbredde på 15 meter, så vi er gået lidt ned i bredde, men det passer fint til vores New Holland-finsnitter - og så er riven stadig fuldhydraulisk, og det betød meget for vores valg af rive, fortæller Lars Brian Hovmøller, indehaver af Morsø Maskinstation.

Snild i marken

Maskinstationen fremhæver den helt store forskel på de to river, som foruden arbejdsbredden er størrelsen:

- Den nye rive er markant lettere at komme rundt med. Den er meget mere snild på marken og på landevejen, fortæller Lars Brian Hovmøller, og han bakkes op af den faste chauffør på riven:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selv på landevejen holder den sig under fire meter, og vi er fri for at afmontere rivearme, hvis vi skal køre under steder, hvor frihøjden er fire meter, fortæller Esben Krog.

Det lave tyngdepunkt kommer også til gavn i marken, når der eksempelvis køres på sidehæld og én af de fire rotorer løftes:

- Riven vil altid forholde sig roligt på marken, også selvom jeg kun løfter den ene for-rotor, og de andre fortsat kører på marken i eksempelvis kiler og lignende.

Muligheder

Hele riven styres fra Kuhns VT50-terminal, hvor Esben Krog har overblik over rivens justeringer. Herfra kan man ændre bredden trinløst, dybden på de enkelte rotorer, løfte hver rotor enkeltvis samt finjustere hastigheden på den enkelte rotor.

- Når jeg kører her, er riven sat op til, at de forreste rotorer følger traktorens hastighed, så hvis jeg eksempelvis kommer til et sted uden de store mængder græs og øger fremkørselshastigheden, så kører rivens forreste rotorer også automatisk hurtigere rundt, og det er en stor fordel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den fuldhydrauliske rive giver dermed mulighed for at tilpasse hastigheden på de to forreste rotorer i forhold til de bagerste.

Når traktoren passer retningen med autostyringen, er der god tid til at få riven til at følge markens overflade så perfekt som muligt.

Højdejusteringen på de enkelte rotorer er derfor et meget benyttet redskab i Kuhn-terminalen.

- Dog skal jeg ret langt ind i terminalens menu for at kunne justere de enkelte rotorer, og tilbage til menu-start, når jeg skal hæve riven ved forageren. Jeg så gerne, at man måske med et enkelt touch-klik på terminalen kan hoppe ind i højdejustering-menuen, konkluderer Esben Krog.

Ved vinkelretkørsel på forageren, er der naturligvis en foragerautomatik, så riven selv løfter og sænker de fire rotorer i forhold til hinanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helst fri for PTO-aksler

Lars Brian Hovmøller, ligger ikke skjul på, at det var et helt bevidst valg med den fuldhydrauliske rive fra Kuhn.

- Vi har en nu ti år gammel fuldhydraulisk rive fra Kuhn på ni meter og med to rotorer, som aldrig har fejlet noget, også er der den store fordel med de fuldhydrauliske river, at vi undgår PTO-aksler.

Det daglige vedligehold er derfor et hurtigt overstået kapitel, og til trods for, at der eksempelvis sidder en smørenippel ved hver eneste rivearm, så ligger smøreintervallet her på 250 timer, hvilket derfor ikke er i hvert slæt, at tryksmøreren skal findes frem til alle smørenipler.

Stærke maskiner

Morsø Maskinstation er ret glad for de orange, franske maskiner. Foruden de to Kuhn-river råder maskinstationen også over et firemeter rotorharvesåsæt samt en otterækket majssåmaskine med Kuhn-logoet på.

Desuden fik maskinstationen til sæson 2015 et helt nyt trippel-skårlæggersæt fra Kuhn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er rigtig godt tilfreds med holdbarheden på maskinerne, og det er noget grej, der kan holde til at blive brugt, fortæller Lars Brian Hovmøller om baggrunden for de mange Kuhn-maskiner.

Han understreger dog også, at det er nogle tunge maskiner:

- De er bestemt lavet af noget rigtig godt jern, synes han.