Cyclope-rapporten, en økonomisk forskningsrapport med speciale i analyse af de globale råvaremarkeder, er blevet offentliggjort en gang om året siden 1986. Seneste rapport blev udgivet den 20. maj. Den viser, at den globale pris på majs i 2014 faldt med 32 procent i forhold til 2013. For hvede var faldet mellem ti og 14 procent. Prisen på sojabønner dykkede med 12 procent og sukker med fire procent. Den samme rapport anslår, at prisen på majs i 2015 ventes at falde med fem procent i forhold til 2014, mens prisen på hvede forventes at ville falde med ti til 15 procent. Soja kan falde med helt op til 28 procent, og sukker forventes ligeledes at falde med yderligere 11 procent. Prisfald på olie tvinger lande som Algeriet og Iran til at købe mindre hvede, selv om de skal reducere deres sikkerhedslagre.

Vejret og Rusland

Men udviklingen af landbrugspriserne afhænger også af vejret. En omfattende tørke i kornproducerende lande kan skabe problemer i forhold til verdensmarkedspriserne. Omvendt kan et par voldsomme regnskyl og oversvømmelser få prisen på hvede til at stige markant. Spekulanter kan derefter begynde at købe på Futures-markedet i håb om at sælge med store overskud. Spekulation eller ej, så er udsigterne dystre for de franske bønder her først på efteråret. Den gennemsnitlige pris på mælk betalt til producenterne faldt til 300 euro pr. 1.000 liter i marts måned - det vil sige 90 euro mindre end i marts 2014. Der er flere grunde til dette. En af dem er, at Rusland ikke siden sidste sommer har købt mejeriprodukter fra EU-landene, hvor de tidligere købte masser af blandt andet smør og ost.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordrejet konkurrence

Samtidig, som følge af ophøret af mælkekvoterne i april 2015, har lande som Tyskland, Holland, Danmark og Irland øget deres mælkeproduktion, og de franske dagligvarehuse importerer stadig mere mælk fra disse lande med det ene formål om at pålægge de franske mejerier prisnedsættelser. Disse prisnedsættelser pålægges så igen landmændene, så snart mejerierne skal bearbejde mælk til smør og mælkepulver, der skal oplagres, da der ikke er tilstrækkelige muligheder for salget af friske råvarer.

Det siges, at mælkepriserne kan falde yderligere. New Zealand, som er en stor eksportør af mejeriprodukter, har øget sin produktion med 8,4 procent i de seneste måneder, mod 4,46 procent i EUs 28 lande. I tilfælde af overproduktion kunne mange køer blive sendt til slagtning tidligere end planlagt, hvilket helt sikkert ville nedbringe priserne, der betales til kødkvæg.

Faktisk lider de franske bønder, der er specialiseret inden for kødkvægsracer som Charolais, Limousine, Salers og blonde d'Aquitaine, allerede af alt for lave priser. Det har de sidste par måneder manifesteret sig i voldelige aktioner og blokader mod supermarkeder og slagterier.

Importen af mælk og konsummælksprodukter er steget i en allerede anspændt situation for mejerisektoren.

"Stigningen i importen af konsummælk på det franske marked mellem marts og april 2015 i forhold til samme periode i 2014 udgør 63 procent". Sådan lyder en pressemeddelelsen fra Syndilait, sammenslutningen af franske mejerier, fra den 29.juni 2015. I pressemeddelelsen advares om "den største stigning i de seneste fire år". Syndilait fordømmer nogle dagligvarehuses adfærd, fordi de fortsat importerer ganske ustraffet og samtidig tilkendegiver, at de godt forstår landmændenes kritiske situation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Truet beskæftigelse

Syndilait kritiserer også regeringen for dens mangel på lovgivning.

- Situationen er sådan, at hvis der ikke gøres noget, så vil hele den franske konsummælksindustri, der repræsenterer 24.000 arbejdspladser forsvinde, hævder Syndilait.

Hvem importerer mælk fra andre europæiske lande og nyder blandt andet lavere priser fra Tyskland og Belgien?

Ingen vil udtale sig om dette emne. Système-U, der er en af Frankrigs største supermarkedskæder, angriber folk i mejeriindustrien. I en pressemeddelelse den 23. juni sætter Système-U spørgsmålstegn ved en forskel på 0,04 europer liter mellem prisen, der betales til producenterne og prisen, der betales til bearbejdningen.

"Som led i forhandlingerne med de største leverandører af mejeriprodukter har Système-U som grundlag taget en pris på 34 cents (2,55 kroner) for en liter mælk betalt til producenterne. Til dato er en liter mælk købt for 30 cents hos mælkeproducenterne, Système-U sætter spørgsmålstegn ved denne forskel - den burde udbetales til producenterne, som udsattes for så mange økonomiske strabadser", erklærer Système-U i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange insolvente

På den anden side var sammenslutningen af franske mælkeproducenter (FNPL) ikke sen til at reagere. Formand Thierry Roquefeuil har ligeledes angrebet mejerierne.

- Système-U er overrasket og spørger om forskellen på 0,04 euro. Det forstår jeg godt. Jeg fordømmer selv på det kraftigste nogle mejeriers grådighed. Mejerier, der fralægger sig ansvaret ved at beskylde deres kunder (supermarkedskæderne) for alle onder, har Thierry Roquefeuil sagt.

Det skal tilføjes, at krisen og lave priser bliver ved med at pine svineproducenterne med en slagteafregning på 1,22 euro pr. kg. Det dækker ikke produktionsomkostningerne. Igen resulterer det tredobbelte resultat af den russiske embargo, konkurrencen blandt EU-landene og importen af de store supermarkedskæder og bearbejdningsindustrien i et permanent pres på de specialiserede bedrifter, hvoraf mange er insolvente. Sådan går det i Europa, hvor konkurrencen er forvrænget af supermarkedskædernes spil i Frankrig. Landet importerer flere og flere fødevarer og mister flere og flere arbejdspladser. Det er mærkeligt for et stort landbrugsland som Frankrig.