Den nye karton er fremstillet af organiske materialer som træ og biologisk restaffald og udleder 20 procent færre klimagasser end traditionelle kartoner. Dermed kan Arla sammen med forbrugerne årligt reducere CO2-udledningen med 336 tons.

Siden 2005 har Arla mindsket virksomhedens CO2-udledning med mere end 12 procent. Og nu tager andelsmejeriet næste skridt og lancerer markedets mest bæredygtige mælkekarton.

Den nye grønne karton er fremstillet af naturlige materialer, herunder biologisk restaffald eller 2. generationsbiomateriale og i overvejende grad FSC-certificeret træ. Materialerne er både brugt til kartonerne, ligesom at overfladebelægning, gevind og låg er produceret af fornybar plast.

- Hvert år køber danskerne 193 millioner kartoner med forskellige Arla-produkter. Så sammen med forbrugerne kan vi gøre en grøn forskel, der batter, når vi introducerer en mere bæredygtig karton. Det er vores motivation. Og derfor er jeg også rigtigt glad for, at vi nu kan præsentere en grøn karton og dermed skærer hele 20 procent af CO2-udledningen sammenlignet med de typiske kartoner på hylderne, siger Tomas Pietrangeli, landechef i Arla Danmark.

Kartonens låg og overfladebehandling er de vigtigste faktorer til at mindske klimaaftrykket. Låget på de nye grønne kartoner medfører en CO2-reduktion på 36 procent sammenlignet med et traditionelt låg. Den nye karton bliver introduceret med Arlas Øko Harmonie-serie, og andelsmejeriet forventer, at det vil føre til en samlet klimabesparelse på 336 tons CO2:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I første omgang hælder vi den økologiske enliters Harmonie-serie på den nye grønne karton. Koblingen mellem økologi og miljørigtig emballage er nemlig lige for. Når vi starter med vores Harmonie-produkter, introducerer vi altså en karton, der er miljørigtig fra inderst til yderst, fortæller Tomas Pietrangeli.

25 procent

Den grønne karton er led i Arlas ambition om at fremstille de mest bæredygtige mejeriprodukter i verden. På klimaområdet er målet, at andelsmejeriets udledning af CO2 i 2020 skal være reduceret med en fjerdedel i forhold til 2005. Arla ser bæredygtige kartoner som et væsentligt skridt på vejen:

- Vi arbejder henimod, at alle Arlas mælkekartoner senest i 2020 er lavet af udelukkende fornybare materialer. Og vi har ikke tænkt os at stoppe der. Så vi kommer også til at kigge på, hvordan mælkekartoner kan blive en del af affaldssorteringen, så vi undgår spild af pap, der har masser af mil i sig endnu, siger Tomas Pietrangeli.

Arla introducerer i uge 36 den nye emballage på den økologiske enliters Øko Harmonie-serie, som omfatter skummet-, mini-, let-, sød-, og kærnemælk. Produkterne får i samme ombæring et nyt design.