Arla har meddelt deres andelshavere, at de sænker acontoprisen på mælk med 7,5 øre (1 eurocent) i juni til 226,8 øre. Acontoprisen for øko-mælk er 296,7 øre. Arlas prissænkning går hånd i hånd med faldene priser på det globale mælkemarked, og fra Arlas side vurderes det, at udsigten for de kommende måneder fortsat er usikre med risiko for yderligere negativ udvikling.

Global bundrekord

Priserne på den new zealandske mælkebørs Global Dairy Trade (GDT) er en stabil indikator for hvordan det globale mælkemarked udvikler sig. På den senest GDT-auktion der, blev afholdt den 19. maj, faldt mælkeprisen med yderligere 2,2 procent, og er nu på indeks 714, hvilket er det laveste indeks siden august 2006. Det er femte auktion i træk, at GDT-prisen falder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For godt et år siden så mælkeverdenen helt anderledes ud - i februar 2014 lå GDT-prisen på indeks 1482, altså mere end det dobbelte af det nuværende niveau.

Stor usikkerhed

Koncernfinansdirektør hos Arla, Frederik Lotz, forklarer, at der de sidste seks måneder har hersket en ekstraordinær stor usikkerhed på markedet. Usikkerheden er ifølge Frederik Lotz blandt andet en konsekvens af den russiske handelsembargo, der har medført et stort overskud af mælk og ost på de europæiske lagre.

- Vi nåede det første lavpunkt i november-december sidste år. Men herefter havde vi nogle gode måneder, hvor vi så store stigninger i mælkeprisen globalt, og hvor vi hos Arla faktisk også kunne hæve acontoprisen til vores andelshavere, forklarer Frederik Lotz.

Men efter fem negative GDT-auktioner, hvor mælkepriserne er faldet markant, er niveauet nu igen meget lavt. Ifølge Frederik Lotz skyldes det to ting:

For det første er der endnu ikke kommet gang i den forventede efterspørgsel fra Kina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og vi ved, at det er efterspørgsel, der skal løfte priserne, siger Frederik Lotz.

Hvor Arlas salg af mælkeprodukter er stigende, så har Kina i en længere periode haft sat en stopper for import af mejeriråvarer som for eksempel sødmælkspulver, fordi de selv har meget store lagre, som de først skal have opbrugt.

- Men vi har en forventning om at efterspørgslen kommer, muligvis ved årsskiftet 2015/2016, siger Frederik Lotz.

Den anden årsag til de nuværende lave priser skal ifølge Frederik Lotz findes i kvoteophøret, der trådte i kraft den 1. april 2015.

- Der er en forventning i markedet om at alle producenterne vil producere mere mælk. Og det er en berettiget forventning, men vi har ikke set det endnu. Derfor sidder mange købere på hegnet, og venter på at priserne falder, forklarer Frederik Lotz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uhyre vanskelig

Hos Arla praktiseres ifølge Frederik Lotz en jernhård omkostningsstyring, og samtidig er der iværksat en lang række ekstraordinære programmer for at sænke virksomhedens omkostninger yderligere. Det betyder, at den nuværende sænkning af mælkeprisen faktisk er blevet mindre end forventet, og mindre end situationen reelt indbyder til.

- Men det ændrer ikke på, at det er en uhyre vanskelig situation for vores ejere, understreger Frederik Lotz.

Fakta - Arla mælkepriser

- Fedtværdien er 24,53 kr. pr kilo, og proteinværdien er 36,80 kr. pr kilo.

- Forventet efterbetaling og rente er 7,7 øre, og forventet konsolidering 12,4 øre.

- Økotillægget er 69,9 øre pr. kilo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Arlaprisen er 249,5 øre pr kilo konventionel mælk og 319,4 øre pr kilo økologisk mælk.