EU's mælkeproducenter har produceret for meget mælk i det sidste kvoteår, og overskudsafgiften er historisk stor. Som en hjælpende hånd til de trængte mælkeproducenter har EU besluttet, at mælkeproducenterne kan betale afgiften af i tre rater. Det er dog op til medlemslandenes regering at beslutte, hvorvidt man ville anvende ordningen nationalt.

Det har den danske regering nu takket ja til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tre rater

I Danmark er det godt 2.000 mælkeproducenter, der har produceret mere mælk end de må i kvoteåret 2014/2015. Samlet løber overskudsafgiften til de danske landmænd op i mere end 190 millioner kroner, hvilket er en historisk høj afgift.

Det forslag som EU-Kommissionen har vedtaget gør det muligt at betale overskudsafgiften i tre rater: 30. september 2015, 30. september 2016 og 30. september 2017.

Den danske regering har nu besluttet at anvende rateordningen, der er rentefri. NaturErhvervstyrelsen er i samarbejde med Mælkeudvalget gået i gang med at udarbejde administrationsgrundlaget.

Ordningen medfører, at den danske stat i første omgang indbetaler hele den skyldige overskudsafgift til EU pr. 30. november 2015.

For mælkeproducenterne betyder ordningen, at den skyldige overskudsafgift deles i tre rater og opkræves over tre år. Indbetaling af den første rate vil som sædvanligt ske i juni måned. Opgaven er administrativt enkel og vil fremadrettet blive varetaget af Mælkeudvalget/Mejeriforeningen.