Mælkeproducenter Niels Haunstrup har købt en ny New Holland skidsteer minilæsser primært til foderhåndtering.

Med 500 malkekøer og ca. 1.000 dyr i alt skal der blandes rigtig meget foder hver eneste dag hos Niels Haunstrup i landsbyen Haunstrup ved Herning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til at håndtere de store mængder foder har bedriften netop fået leveret en New Holland L230 skidsteer minilæsser fra Anker Bjerre A/S.

- Vi har en ældre New Holland minilæsser, som har kørt over 8000 timer. Den beholdt vi, men købte en knækstyret læssemaskine som erstatning for et års tid siden. Det har dog ikke fungeret for os, primært fordi den skal have mere plads. Derfor har vi nu købt en ny New Holland, fortæller Anders Haunstrup, som i det daglige står for foderhåndteringen.

- Vi købte New Holland, fordi vi har været glade for den gamle, og så fordi den løfter lige op og kan dermed række ind over fodervognen. Den nye model har alle hydrauliske funktioner samlet i de to joystick, og det er jeg rigtig glad for. I den gamle skulle jeg bruge fodpedal, og det kunne godt betyde, at jeg var noget træt i fod og ben efter en arbejdsdag.

Den største model

- Den nye minilæsser kører 2,0 til 2,5 km/t hurtigere end den gamle. Den har en topfart tæt ved 20 km/t, og det er ret afgørende for os. Når der er længst, kører jeg 150 meter i siloen pr. skovlfuld, så det bliver til en del sparet tid, når den kører lidt hurtigere, siger Anders Haunstrup.

New Holland L230 er den største skridstyrede minilæser på hjul fra New Holland. Den har en 90 hk motor og vejer totalt 3.765 kg. Den samlede længde på maskinen med standardskovl er 3,60 meter, som dermed også er lig med venderadius.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har kørt med den et stykke tid nu og er rigtigt godt tilfreds. Det er jo en ny maskine, så der er ikke noget slør nogen steder. Jeg har forholdsvis hurtigt vænnet mig til, at alt er samlet i joysticks, og det er rigtig rart, når man lige har vænnet sig til det, siger Anders Haunstrup.

Ud over foderhåndtering anvendes minilæsseren også til bl.a. udmugning hos kalve og opstabling af halmballer.