En ko med mastitis oplever ubehag i forbindelse med malkningen. Det viser et igangværende ph.d.-projekt på Aarhus Universitet.

- På DKC, Kvægbrugets Forsøgscenter, har vi fulgt alle Holstein-køerne i en periode på seks måneder. Vi har taget de første 30 yverbetændelser, som krævede antibiotikabehandling, fortæller ph.d.-studerende Katrine Kop Fogsgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Katrine Kop Fogsgaard så blandt andet på, hvor meget køerne sparkede og trippede under malkningen.

- Jeg fandt, at de trippede mere på dag minus et og minus to før behandlingen med antibiotika. For spark var det både før mastitis-behandlingen og i de 10 dage efter, at mastitiskøernes adfærd adskilte sig fra kontrolkøernes, fortæller Katrine Kop Fogsgaard og fortsætter:

- Køerne står på et eller andet niveau altid og tripper under malkning. Trippeadfærden ses også hos kontrolkøerne, men den ses i højere grad hos mastitiskøerne i de to dage inden behandlingen med antibiotika.

Den trippende adfærd er ofte et tegn på rastløshed, og det er noget, køerne ifølge Katrine Kop Fogsgaard kan gøre i stressede situationer.

Hun er ikke i tvivl om, at køernes adfærd i forsøget er et tegn på, at det er ubehageligt at blive malket. Ingen af køerne fik smertestillende i forbindelse med mastitisbehandlingen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores forventning er, at hvis vi smertelindrede koen, ville det reducere forekomsten af spark, vurderer Katrine Kop Fogsgaard.

De kliniske tegn i yveret på mastitis forblev synlige i de 10 dage.

- Køerne er altså ikke raske, bare fordi de har fået antibiotikabehandling, påpeger Katrine Kop Fogsgaard og tilføjer:

- Vores næste skridt er at sammenligne graden af kliniske tegn med urolig adfærd. Er dem, der har flest kliniske tegn også dem, der er mest urolige?

- Jeg vil umiddelbart forvente en sammenhæng, så dyr med størst ændring i adfærden også har mere udtalte kliniske tegn og er mest påvirket i mælkeydelsen, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i Bovi

Læs mere i det nyeste nummer af Bovi, der udkom fredag den 19. september.

Har du abonnement på bladet kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her. Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.