Hvad gør man, når køerne ikke ligger, som de skal i de eksisterende sengebåse? Ifølge Anja Juul Freudendal, bygningskonsulent, LMO, er der to ting, der kan gøres: Forlænge sengebåsene og/eller optimere på indretningen.

På Moesgaard ved Øster Bjerregav nær Randers oplevede Lene Dohn og Flemming Jensen, at køerne ikke lå helt optimalt i sengebåsene. De lå for skråt og for langt tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stalden består af tre rækker sengebåse på den ene side af et gennemgående foderbord. Der er i alt 190 sengebåse - og her er der adgang til fire Lely-malkerobotter.

- Vi har med en stald at gøre, hvor det ikke umiddelbart er muligt at forlænge stalden i samme mål grundet Lov om hold af malkekvæg, siger Anja Juul Freudendal og fortsætter:

- I stalden er sengebåsen 2,3 meter i dobbeltrækken. De nye anbefalinger lyder på 2,85 meter - altså lidt over en halv meter mere. Gangarealerne er henholdsvis 3,4 meter ved ædepladsen og 2,6 meter mellem sengebåsene. Det betyder, at det derfor ikke umiddelbart var en mulighed at udvide sengebåsene i længden.

Løsningen har derfor været at se på indretningen af sengebåsen.

- Nogle vil måske tænke, hvorfor vi ikke har lavet sengekummer til sand i samme forbindelse. Men det har ikke været muligt på grund af gyllesystemet med bagskyl, forklarer Flemming Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frihed til koen

På Moesgaard blev beslutningen, at frontrøret skulle væk og brystbommen sænkes. Men da frontrøret holder på bøjlens stabilitet, skulle der udtænkes en holdbar løsning. Der blev derfor søgt en løsning med et beslag, som ville stabilisere bøjlen.

- Vi har haft mange overvejelser og lavet mange beregninger inden - og jeg tror, at vi har ramt det rigtige. Der er ikke noget, vi skal ændre, fortæller Flemming Jensen.

Resultatet af ændringerne er en fri sengebås, hvor koen får frihed til hovedet og hverken genereres af frontrør eller en høj brystbom.

- Sengebåsene er blevet betydeligt renere, og det bliver hele tiden bedre, siger Flemming Jensen.

Læs mere i Bovi

Læs mere i det nyeste nummer af Bovi, der udkommer fredag den 18. juli.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du abonnement på bladet, kan artiklen allerede nu læses på www.bovi.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen - klik her.

Der kan bestilles abonnement på www.bovi.dk eller 7620 7970.