Kjartan Poulsen, formand for Landsforeningen Danske Mælkeproducenter, har skrevet et skarpt, åbent brev til chefkonsulenterne på de tre rådgivningscentre LandboNord, LandboSyd og LMO og klaget over, at rådgivningscentrene har udsendt en jubel-historie om, at kvægbruget i 2013 fik markant indtjeningsfremgang.

Maskinbladet har modtaget en kopi af brevet, hvori Kjartan Poulsen udtrykker forundring over jubel-budskabet, - som blev citeret i flere landbrugsmedier.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kjartan Poulsen anskueliggør sin kritik ved at sammenholde kvægbrugets seneste indtjeningstal med Danske Banks seneste regnskab.

Alt for lille overskud

- For kort tid siden offentliggjorde Danske Bank deres regnskab med - så vidt jeg husker - en indtjening på over syv milliarder kroner, men det var pakket ind i et omsvøb af, at det er alt for lidt, det rækker kun til en forrentning af egenkapitalen på fem procent og, fik vi forklaret, at på sigt er det nødvendigt med en årlig indtjening på dobbelt så meget, skriver Kjartan Poulsen.

Han tilføjer, at det undrer ham, hvilken glæde rådgivningscentrene har af at spille jubeloptimister over en indtjeningsfremgang på 350.000 kr. i kvægbruget.

- Hvis man som mælkeproducent ikke kan tjene mindst 500.000 kr. i løn og dertil en forrentning på mindst fem pct. af egenkapitalen i gennemsnit, synes jeg egentlig ikke der er noget at juble over, skriver han til chefkonsulenterne.

Hvorfor offentliggøre?

- Vist er det positivt, at vores indtjening går frem, men frem fra underskud til 350.000 kr. - det er en fremgang fra konkursniveau til alt for ringe, fastslår han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er egentlig træt af at høre på, at landmænd er nogle hyklere, der altid klager, selv om indtjeningen stiger med 350.000 kr. og selv om vores mejeri har overskud i milliardklassen, og alle de andre historier, der har rod i vore egne regnskaber, men jeg må desværre konstatere, at det er vore egne organisationer og virksomheder, der gang på gang bringer "de gode" nyheder til torvs.

- Jeg ser aldrig foreningen af danske smedemestre eller andre offentliggøre, hvad de tjener. Hvorfor er det I synes, at landbrugets indtjeningsforhold skal være så offentlige? Hvem er det I vil glæde? Hvad har I ud af det?

Medlemmer trætte af det

- LDM's medlemmer er trætte af jeres og andres udmeldinger, og flere har ytret, at deres eneste mulighed åbenbart er at skifte til en privat bogholder. Og jeg er tilbøjelig til at give dem ret. Jeg undres over, at regnskabskontorerne i den grad bruger vore regnskabstal til statistikker og offentliggørelse, og med mindre I kan give mig og LDM et fornuftigt svar, vil LDM fremover opfordre sine medlemmer til at fortroligstemple sine tal.

- Og hvis I er trætte af at pressen får en kopi af denne mail, så ser jeg ikke anderledes på det, end når I sender mine tal til pressen, endda uden at fortælle mig det først, slutter Kjartan Poulsen sit brev, som er stilet til chefkonsulent Torsten Gruhn, LandboNord, cheføkonom Hans Fink, LMO, og Rådgivnings- og udviklingschef Anders Andersen, LandboSyd.