Med den stigende interesse for roers tilbagekomst i den danske grovfoder- samt biogasproduktion, er det interessant at undersøge muligheden for at udnytte maskinparken til etablering og vedligeholdelse af både majs og roer.

Hos Stroco-Agro ApS, som er den danske importør af de tyske røde redskaber fra Horsch, har man i sæson 2013 taget interessen til sig, og lavet et mindre forsøg med majsetablering på to forskellige rækkeafstande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hovedårsagen til at forsøge sig med demonstrationsprojektet med samme rækkeafstand i roer og majs er først og fremmest en lavere maskininvestering, idet både majssåmaskine og roesåmaskine kan være samme maskine. Desuden kan radrenseren benyttes i både roer og majs uden at skal justere rækkeafstanden, fortæller Arne Gejl, marketing og rådgivning hos Stroco-Agro, om baggrunden for at overveje den samme rækkeafstand i majs og roer.

Forsøgsmarken

- Majsen er etableret pløje frit, og majsen blev sået forholdsvis sent den 18. maj 2013 med 88.000 planter pr. hektar og med 120 kg NP startgødning pr. hektar. Arealet er 11 hektar, hvor to hektar er sået på 75 centimeter, mens de resterende ni hektar er sået på 50 centimeter rækkeafstand, fortæller Arne Gejl.

Majsen på 50 centimeter er sået med 12 rækket Horsch Maestro 12.50 CC såmaskine, mens majsen på 75 centimeters rækkeafstand er sået med otte rækket Horsch Maestro 8.75 CC.

Flere foderenheder

Alle læs fra forsøgsmarken er blevet vejet, da majsen er blevet brugt til bioenergi, og dermed er udbytterne blevet regnet ud.- Det samlet udbytte ligger på over 12.000 foderenheder pr. hektar, hvilket må siges at være ganske flot, fortæller Arne Gejl.Analyserne viser dog også, at der er en nedgang i stivelsesprocenten med 50 centimeters rækkeafstand.Planteavlskonsulent Rasmus Trads Møller fra LMO har haft data under behandling, og beretter om nedgang på fire procent i stivelse.- Stivelsesniveauet er stadig acceptabelt, og tilbage i 2001 viste landsforsøg en stivelsesnedgang på 1,5 procent fra 75 til 50 centimeters rækkeafstand, forklarer Rasmus Trads Møller.

Planteantal kan skæres

En af forklaringerne på den forholdsvis store stivelsesnedgang kan være planteantallet pr. hektar.- Forsøgsmarken er blevet sået med 88.000 planter pr. hektar i både 50 og 75 centimeters rækkeafstand, og planteantallet, kunne sættes endnu længere ned i 50 centimeters rækkeafstand. Jeg tror man vil opnå en højre stivelseprocent ved at gå længere ned i plantetallet, men spørgsmålet er om marken kan opretholde udbyttet.Han fortæller desuden, at det kan være en forklaring på et lavere stivelsesniveau ved den sene såning.- At majsen er sået den 18. maj kan også meget vel betyde, at stivelsesniveauet er lidt lavere i de tæt sået majs end gennemsnittet. Hvis majsplanterne ikke har nået at få nok solskinstimer vil stivelsesprocenten også være lavere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overvej lokaliteten

Rasmus Trads Møller ser gode perspektiver i tankegangen om at sammensmelte roe- og majssåmaskinen i én maskine. - Man skal dog overveje lokaliteten, da majs som er sået på 50 centimeter kræver lidt flere solskinstimer for at komme op på acceptabelt tørstofprocent sammenlignet med majs sået på 75 centimeter, fortæller Rasmus Trads.Samtidigt påpeger han den store fordel i at den samme såmaskine benyttes til begge afgrøder som selvsagt vil nedbringe maskinomkostningerne til stor gavn på bedrifterne.