En stor del af køernes foderration på Sletkærgaard består af frisk græs " hver dag i løbet af afgræsningssæsonen tages en ny fold i brug

Køerne på Sletkærgaard ved Brædstrup henter en del græs ude om sommeren – cirka syv til ni foderenheder. Derudover får de for tiden græsensilage, kolbemajs og kraftfoder, som er sammensat, så det passer til grovfoderrationen.

- Jeg går rigtig meget op i at få foderplanen til at passe – den justeres derfor løbende, fortæller Vagn-Åge Bach.

Han kigger især på køernes mave – hvordan deres gødning ser ud, og så vurderer han ligeledes fodringen ud fra ureatallet i mælken.

Selvom køerne kommer på græs, falder ydelsen ikke om sommeren. 9.500 kg EKM leverer køerne årligt, men det er på vej opad.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi kommer nok til at hæve med 1.000 kg mælk pr. ko, siger Vagn-Åge Bach.

Ny fold hver dag

Køerne kommer ud på græs klokken syv om morgen og ind igen klokken 13-13.30.

- Når de er ude i forholdsvis få timer, æder de mere effektivt, siger Vagn-Åge Bach.

Han mener også, at han nemmere kan styre næringsstofferne på marken, og at der ikke er så meget vraggræs, da køerne ikke skider så meget på marken i den tid, de er ude.

- Jeg kan ikke helt undgå at pudse af, men jeg forsøger det så vidt muligt, siger Vagn-Åge Bach.

Køerne kommer på en ny fold hver dag. Hver fold er på 1,3 hektar. I starten af sæsonen skiftes der mellem fem folde, så køerne er tilbage på samme fold på sjettedagen.

- Længere hen på sommeren er vi oppe på otte til 10 folde, fortæller Vagn-Åge Bach.

Antallet af folde, der indgår i rotationsskiftet, afhænger af, hvor meget græsset gror. Og nogle gange bliver der taget en fold ud for at tage slæt på den.

Læs mere om Sletkærgaard i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 19. juli. Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.