Et nyt projekt skal kigge på, hvordan man sikrer højere dyrevelfærd og derved højere produktivitet.

- En syg ko giver ikke optimal mælk, og den kræver masser af tid og energi fra landmanden, der skal passe den. Det er ikke optimalt for et økonomisk sundt landbrug. Derfor er mit indtryk, at landmænd har stor fokus på dyrevelfærden, siger Peter Stamp Enemark, Videncenter for Landbrug, kvæg til Foodculture.

Tilblivelse af projektet 

- Mælkeproducenterne ved godt, at høj dyrevelfærd er lig med høj produktivitet. Vi vil gøre opmærksom på, hvordan de helt konkret kan indrette staldene, så de forhøjer både dyrevelfærd og produktivitet, siger Anne Marcher Holm fra Videncentret for Landbrug, som står bag det nye projekt.

Projektet er støttet af Promilleafgiftsfonden med en million kroner og skal køre i hele 2013, hvor Videncentret for Landbrug indsamler viden om, hvordan man optimerer forholdene i de danske kvægstalde så billigt og nemt som muligt. 

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Anbefalinger bliver herefter formidlet til mælkeproducenterne gennem blandt andet FarmTest. 

Økonomien presser

Det nye projekt skal især sætte fokus på, hvordan mælkeproducenterne optimerer gamle stalde uden at skulle ud og låne en masse penge. 

- Lige nu er mælkeproducenterne hårdt presset rent økonomisk, og de har derfor sjældent råd til at bygge nyt. Derfor er det vigtigt, at vi sætter fokus på mindre investeringer, der kan betale sig nu og her. Det handler om at sikre høj dyrevelfærd og dermed også en høj produktivitet, sige Anne Marcher Holm.

Interesseret landmand

Torben Olesen er mælkeproducent uden for Aulum i Vestjylland. Han er interesseret i at høre om nye metoder til at sikre køernes velfærd og bruger FarmTest til det. 

- Hvis en ko ikke har det godt, kan jeg se det efter ganske kort tid på den mælk, den producerer. Det kan for eksempel være, når køerne er i brunst og tumler rundt. Det er en stor belastning på deres ben, og så risikerer de at knuse en klov på en sten, siger Torben Olesen.

En malkeko med smerter fra en knust klov kan ikke hvile sig på samme måde. Det betyder en betydelig lavere mælkeproduktion, fordi mælkeproduktion foregår når koen hviler.