Andelshaverne i Arla kan snart se frem til yderligere ti øre i afregning pr. kilo mælk, så basisnoteringen når op på 268 øre pr. kilo, og den stigning er Kjartan Poulsen, formand for Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, trods alt tilfreds med.

- En stigning i prisen er aldrig skidt, men i forhold til de stigninger vi ellers ser, er det bekymrende, at Arla stadig ligger bagefter Campina, siger Kjartan Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han konstaterer, at FrieslandCampina ligger cirka otte øre over Arla, når det gælder mælkeprisen. Det spænd bliver mindre, men det bekymrer stadig Kjartan Poulsen.

Otte øre over

- Nu må vi se, hvad Campina gør. Det er stærkt bekymrende, at Arla er bagefter. Det svarer jo til, hvis dine kolleger fik mere i løn end du gjorde, siger formanden for de danske mælkeproducenter.

- Det betyder, at Arla ikke præsterer godt nok, siger Kjartan Poulsen, som godt kunne tænke sig at vide, hvorfor Arla ikke kan følge Campina.

- Èn ting er lønniveauet og omkostningerne ved kilo indvejet mælk, men det er meget komplekst omkring sådan to store selskaber. Arla har nok en idé om det - ellers er det endnu mere bekymrende, siger Kjartan Poulsen.

Blandt de bedste

Han mener, at når landmændene tit får at vide, at de skal ligge i den bedste tredjedel, så er kravet til mejeriselskabet endnu højere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med det omkostningsniveau, som vi binder i Arla, skal de være blandt de bedste - eller det bedste. Nu har vi været efter Campina i et par år, og det duer ikke. Det er stadig alt for meget at ligge ti eller 20 øre bagefter, siger Kjartan Poulsen.

Over tre kroner

Han mener stadig, der er behov for en pris, der stiger op over tre kroner pr. kilo, og det tror han også er realistisk. Her og nu gør de ti øre ikke så meget fra eller til for de kriseramte mælkebønder.

- Det er trods alt ikke de ti øre, der er afgørende, hvis man er i dybe problemer. Og det er der 30-40 procent af mælkeproducenterne, der er, siger Kjartan Poulsen, som tilføjer, at fire ud af fem mælkeproducenter enten er i vanskeligheder eller ikke kan tjene til fremtidige investeringer.

- Og for dem flytter de ti øre ikke væsentligt, siger Kjartan Poulsen.