Arlas overskud i 2012 blev på 1,9 milliarder kroner - omsætningen 63 milliarder. Det er de højeste nøgletal nogensinde. Indtjeningen pr. kilo indvejet mælk faldt en smule.

Fusioner, opkøb og stærke varemærker løftede Arlas omsætning markant i 2012.

Arlas omsætning steg med 15 procent til 63,1 milliarder danske kroner mod knap 55 milliarder kroner i 2011. Koncernens nettoresultat blev på tre procent af omsætningen svarende til 1,9 milliarder kroner mod 1,4 milliarder kroner i 2011.

- 2012 har været et skelsættende år for Arla. I et hårdt marked har Arla fortsat med at udvikle et solidt andelsselskab med nye lovende positioner på flere kernemarkeder og stærke varemærker. Arlaindtjeningen er under 2011-niveau, men vel at mærke i den høje ende af det europæiske spekter af mejeriselskaber, der alle har skullet operere under det samme pres. Markedet taget i betragtning er det et robust 2012 regnskab, Arla har præsteret, siger administrerende direktør i Arla Foods, Peder Tuborgh, i en pressemeddelelse.

Højeste resultat nogensinde

Årets nettoresultat på 1,9 milliarder DKK er det højeste i Arlas historie, og Arlaindtjeningen er den tredjehøjeste nogensinde.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

For hvert kilo mælk, de 12.300 andelshavere i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien og Luxembourg leverede til selskabet, tjente Arla 2,71 kroner sidste år. Det er lidt lavere end i 2011, da indtjeningen var på 2,81 kroner pr. kilo indvejet mælk.

Pressede producenter

- Vi er fuldt ud opmærksomme på, at bytteforholdet mellem vores andelshaveres mælkeindtjening og driftsomkostningerne på gården er aldeles anstrengt lige nu. Arla tjener de penge, der overhovedet kan tjenes i markedet lige nu, men i 2012 har blandt andet de høje foder- og energipriser betydet, at mælkeprisen ikke i alles tilfælde slog til i den daglige drift på gården. Dette har ledelsens konstante fokus, siger Peder Tuborgh.

I årets løb er der udbetalt 19 milliarder kroner i afregning til Arlas andelshavere.

Stor vækst uden for Europa

Arlas topchef Peder Tuborgh hæfter sig ved, at mens væksten i Europa er lav, er den stor i Rusland samt i Mellemøsten og Afrika.

I 2013 forventer Arla en omsætning omkring 72 milliarder kroner og igen et overskud på tre procent af omsætningen. Det svarer til 2,2 milliarder kroner.