Det vil få voldsomme konsekvenser for det danske kvæg- og landbrug, når den nuværende EU-støtte på syv milliarder kroner bliver beskåret mellem 20 og 35 procent. Det skriver Jyllands-Posten, som citerer analyser fra Videncentret for Landbrug.

Op mod 1.700 mod minus

Hvis støtten bliver reduceret med 1,4 milliarder kroner - 20 procent - vil knap 1.000 bedrifter ikke have mulighed for at skabe et positivt driftsresultat, og hvis støtten falder 35 procent, er det over 1.700 bedrifter, som går i rødt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De skal lægges oven i de 1.400 landbrug, som allerede i dag kører med underskud.

Troen får et knæk

- En del underskudsgivende bedrifter har hidtil fået lov at køre videre, fordi man trods alt har haft en tro på, at tingene kunne vendes. Den tro får nu et alvorligt knæk hos både landmænd og banker, fordi vilkårene forringes yderligere, når støtten falder, siger Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, til Jyllands-Posten.

- Vi har altid haft grupper af landmænd med håbløse tal, men dette er trods alt noget af det værste, vi endnu har oplevet, siger Martin Merrild.

Forskel på folk

Han er utilfreds med, at mens de danske landmænd får skåret i støtten, bevarer eksempelvis de franske landmænd deres støtte uforandret, mens landbrug i østeuropæiske medlemslande kan se frem til højere støtte.