Kalvediarre kan være meget udfordrende for kalvepasseren. I Danmark ser vi mange tilfælde af kalvediarre, hvor parasitten Cryptospridium parvum er involveret.

Kalvens opstaldningsforhold og fodring er afgørende for, hvordan infektionen udvikler sig.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Parasitten kan også overføres til mennesker, og derfor er det nødvendigt med ekstra god hygiejne omkring pasning af kalve med diarré.

Smitter hinanden

Cryptsporidier er små encellede parasitter, der smitter via kontakt. Efter kalven har fået parasitten ned i tarmen, vil parasitten invadere tarmcellerne og allerede efter få dage vil kalven begynde at smitte omgivelserne således, at den næste kalv kan inficeres. Når parasitten invaderer tarmcellerne, begynder kalven at få kliniske symptomer på diarré.

Det er typisk en gullig let klumpet diarre, der stinker.

Modstandsdygtige parasitter

De parasitter, der udskilles med diarréen, er meget modstandsdygtige og kan overleve flere måneder i omgivelserne. I besætninger med vedvarende cryptosporidie-infektioner vil stort set alle kalve være inficeret med parasitten, og meget radikale tiltag skal til for at forebygge yderligere smitte.

Kalve med cryptosporidier vil altid få ødelagt mindre eller større dele af deres tarmvæg. Det medfører dårligere optagelse af energi og essentielle næringsstoffer, hvorfor tilvæksten hos disse kalve ofte er minimal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis kalven ligeledes er født i den kolde periode, hvor der skal bruges mere energi på at holde varmen, vil det betyde direkte afmagring og flere dødsfald. Hvis kalve inficeret med cryptosporidier efterfølgende bliver inficeret med rota-virus, vil det altid forværre sundhedstilstanden, og dødsfald kan næsten ikke undgås.

Disse kalve vil få en meget belastet tarm-slimhinde, og optagelsen af næringsstoffer vil stort set blive umulig.

Hurtig diagnose

De fleste dyrlæger kan i dag meget hurtigt diagnosticere cryptosporidier i deres eget laboratorium via kalve-fæces, idet der findes flere meget pålidelige hurtig-tests.

Læs mere om Niels Nyengaards anbefalinger i forhold til Cryptosporidier hos kalve i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. februar.