Et nyt forskningsprojekt mellem DLG, Videncentret for Landbrug og Biomar skal blandt andet finde ud af, hvad malkekoens livret er. Forskningen skal finde ud af, hvilke dufte og smage, køer kan lide, og det skal bruges som lokkemad, når køerne skal malkes.

Det er dokumenteret, at hyppig malkning giver mere mælk, men også alment kendt, at jo højere energi, der er i rationen på foderbordet, jo sværere er det at lokke køerne i malkerobotten ofte nok. Derfor skal der ekstra lækkert foder i malkerobotten for at lokke køerne derind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mangler undersøgelser

Det står småt til med undersøgelser af, hvad malkekøer anser for at være et gourmet-måltid, og det skal det nye projekt også råde bod på.

- Vi ved faktisk ikke, hvad køer kan lide, da der mangler reel forskning på området”, siger Birgitte Marie Løvendahl Raun, der er faglig produktchef i DLG og Ph.d.

- Det kan være smagen af vanilje, duften af kløver eller noget helt tredje som for eksempel organiske syrer, som koen jo er bekendt med via vomforgæringen, siger hun.

Helt nyt kvægfoder

Forskningen, som også Aarhus Universitet deltager i, skal også udvikle et nyt kvægfoder, som kan øge malkekoens ydeevne og forebygge sygdomme som følge af fodringen.

- Vi arbejder hele tiden på at forbedre vores foderblandinger, så de udnyttes optimalt, sparer ressourcer, er miljøvenlige, og dyreetisk forsvarlige, og vi forventer med projektet at kunne lave et nyt koncept for foder, siger Birgitte Marie Løvendahl Raun i en pressemeddelelse.